Csodálatos videón látható, hogy mire nem jó a szelepes maszk

2020.11.11. · tudomány

A szelepes maszk nem alkalmas arra, hogy megvédje a viselő környezetét – derült ki ismét egy tegnap közzétett tanulmányból, de ezúttal a szerző videóval is rávilágított, hogy miért is van ez így. Az Amerikában N95, Magyarországon FFP-arcmaszknak nevezett eszköz nagyon hasznos, mert megszűri az apróbb részecskéket is, de ez mit sem ér, ha van rajta szelep, ez ugyanis kilégzésnél kiengedi a leheletet, vele pedig a potenciálisan fertőző nyálcseppeket is. Amennyiben nincs rajta szelep, ez a probléma nem áll fenn, ilyenkor a maszk típusától függően az egészen apró részecskéket is megfogja, méghozzá kifelé és befelé is.

Matthew Staymates mérnök, áramlástan-kutató egy átlagos felnőtt férfi lélegzését imitálta egy bábuval, amelyről Schlieren-technikával felvételeket készített (ezeket aztán élő emberekkel is leforgatta). A technikával láthatóvá válnak az eltérő sűrűségű (eltérő hőmérsékletű és törésmutatójú) légáramlatok, a kutató ebből következtetett a folyadékrészecskék jelenlétére és terjedési mintájára. A technikát Staymates szerint korábban már alkalmazták a köhögéssel terjedő fertőzések modellezésére, a jelenlegi járványhelyzetre való tekintettel ezúttal a maszkok hatékonyságát vizsgálták vele.

Nyálparádé, duplamaszk

Az eredmény szerint a szelep nélküli maszk megfelelő teljesítményt nyújtott, a szelepes viszont normál légzés esetén is folyamatosan cseppeket juttatott a levegőbe, igaz, nem egyenesen előre, inkább lefelé irányult az áramlás – ez viszont bőven elég arra, hogy használhatatlanná tegye a védőfelszerelést, ha a viselője esetleg fertőzött lenne, így Staymates ítélete szerint az ilyen maszkok a járvány terjedése szempontjából feleslegesek.

A felvételt megosztó amerikai orvos, Eric Topol Twitterén a felhasználók egyrészt arra panaszkodnak, hogy még hatósági szervek is gyakran használnak efféle maszkokat az Egyesült Államokban, másrészt pedig hasznos tippet is adnak a felhasználóknak: ha ilyen maszkkal rendelkeznek, elegendő egy sebészmaszkot kötni a szelepnyílás elé, és máris biztonságban van a viselő környezete is.

És íme, a látványos nyálcsepp-parádé:

link Forrás

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás