Hackerek hatoltak be az amerikai szövetségi kormányzat informatikai rendszereibe

A politikusokat tényekkel kell szembesíteni. A tudomány tényeket gyárt. Segíts minél többet publikálni belőlük!

Illetéktelenek feltörték az amerikai pénzügyminisztérium belső levelezését, és hozzáfértek a kereskedelmi minisztérium távközlési és információs igazgatóságának adataihoz – közölte az NBC News a Washington Post és a Reuters értesüléseire hivatkozva. 

A kormányzati intézmények mellett magáncégek, mások mellett a FireEye kiberbiztonsági társaság is támadásokról számoltak be.  Sajtóértesülések szerint a hackertámadások mögött az oroszországi Külföldi Hírszerző Szolgálat (SRV) áll.  A Reuters hírügynökségnek három forrás is megerősítette, hogy a kormányzat Oroszországot sejti a támadások mögött.

Kevin Mandia, a FireEye vezérigazgatója szerint a hackerek elsődleges célja az volt, hogy információkat lopjanak el a társaság kormányzati ügyfeleitől.

Az még ugyanakkor nem tiszta, hogy a hackerek mennyi információhoz jutottak hozzá. A sajtóbeszámolók szerint támadás érte a Kereskedelmi Minisztérium Solar Winds nevű belső rendszerét, amelyet több tízezer hivatalnok használ. Az amerikai hírszerzés amiatt aggódik, hogy a hackerek a felhasznált eszközök révén más kormányzati ügynökségek hálózatába is képesek lehettek behatolni. 

„Az amerikai kormány tisztában van a történtekkel, és minden szükséges intézkedést meghoz, hogy azonosítsa és kiküszöbölje ezeket a problémákat” – kommentálta az értesülést John Ullyot, a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának szóvivője.

Korábbi kapcsolódó cikkeink: