Az FBI azzal készül megvádolni Kínát, hogy amerikai koronavírus-kutatások után kémkedik

Nincsen túlélhető és fenntartható jövőnk tudomány nélkül, ahogy nekünk sincsen nélkületek. Támogasd a Qubit munkáját!

Az amerikai szövetségi nyomozó iroda (FBI) és a belbiztonsági minisztérium (DHS) több forrás szerint arra készül, hogy hivatalos figyelmeztetésben részesíti Kínát, amiért az ázsiai ország hekkerei amerikai koronavírus-kutatásokat próbáltak feltörni.

A New York Times szerint a következő napokban kiadni tervezett figyelmeztetésben az szerepel, hogy Kína „védőoltásokkal, gyógymódokkal és teszteléssel kapcsolatos, értékes szellemi tulajdonhoz és közegészségügyi adatokhoz igyekszik hozzáférni törvénytelen eszközökkel.” A tervezet a „nem hagyományos szereplők” kifejezést használja a hekkerekre, ami azokra a kutatókra és egyetemi hallgatókra vonatkozhat, akiket a kormány szerint arra ösztönöznek, hogy amerikai kutatóintézetek és magánlaborok adatait törjék fel.

A kínai külügyminisztérium szóvivője hétfőn azt nyilatkozta a kiszivárgott vádakkal kapcsolatban, hogy Peking a kibertámadások minden formáját ellenzi. „Kína vezeti a COVID-19 vakcináival és gyógymódjaival kapcsolatos kutatásokat. Erkölcstelen bárkinek olyan pletykákat terjeszteni, amiket nem támaszt alá bizonyítékokkal” – mondta Li-csien Csao.

A Trump-kormány már többször vádolta Kínát technológiai alapú kémkedéssel, a Huawei-botránytól a kereskedelmi háborún át a CIA rendszereibe is beszivárgó rizsszemnyi mikrocsipekig. Az amerikai vezetők a járvány alatt csak tovább szították a két ország közötti feszültséget: Donald Trump elnök következetesen kínai vírusnak nevezte a SARS-CoV-2-t, míg Mike Pompeo külügyminiszter még a múlt héten is azt állította, hogy még mindig kérdéses, hogy nem egy vuhani laborból szabadították el a vírust – ezt a tudományos konszenzus mellett más amerikai vezetők is cáfolták.

A New York Times cikkében idézett biztonsági szakértők szerint azonban nemcsak Kínára kell figyelni a koronavírus-kutatások feltörésénél: iráni hekkerek korábban megpróbálták feltörni a remdesivir antivirális gyógyszert fejlesztő Gilead Sciences rendszerét, míg dél-koreai támadók az Egészségügyi Világszervezet (WHO) emailszervere mellett japán és amerikai rendszerekbe próbáltak bejutni, hogy a legfrissebb gyógymódokról szerezzenek információt.

Ha tetszik, amit csinálunk, ha te is fontosnak tartod, hogy magyar nyelven legyen egy okos és közérthető lap, ami nem a politikai barikádok csatazajáról tudósít, hanem a ránk váró – bátran mondjuk ki, ez az év is megmutatta, mennyire nem túlzás ez – civilizációs kihívásokkal foglalkozik, ami fel meri tenni a jövőnkkel kapcsolatos igazi kérdéseket, és meg is mutatja a modern tudomány válaszait mindezekre, nos ha ez szerinted is olyan égetően fontos, ahogy mi gondoljuk: heroikus munkát végző hat újságíróval, sok tucatnyi kutatóval és csak egy egészen kicsi kiadóval a hátunk mögött, akkor támogasd a munkánkat rendszeresen – számít a segítséged!

Kapcsolódó cikkek a Qubiten: