Űrhajós is szerepel a vatikáni betlehemben

2020.12.16. · majom

Egy szkafanderes alak és egy Darth Vaderre emlékeztető vödörfejű figura is található a Ferenc pápa által is jóváhagyott vatikáni betlehemben, ez pedig vegyes reakciókat váltott ki a hívőkből. Egyesek szerint a rendhagyó Szent Család ábrázolása szentségtörő, pogány és démoni dolog, mások viszont örömmel fogadták az új alakokat.

Az idei betlehem kerámiából készült figuráit 1965 és 1975 között készítették Castelliben, Abruzzo tartományban, a vatikán közleménye szerint az asztronauta szerepeltetése a kortárs művészet fontosságára hívja fel a figyelmet, mások szerint viszont ízléstelen, és semmi keresnivalója Jézus születésénél. A Szent Péter téren 1982 óta állítják fel a rendhagyó betlehelmeket, volt olyan év, amikor homokból készültek a figurák, legutóbb pedig a 2017-es Szent Családot érték támadások, ott ugyanis az egyik szobor meztelenül szerepelt. A mázas kerámiából készült alkotás eredetileg a rászorulókat akarta jelképezni, de kritikusai szerint olyan lett, mint egy elcseszett Ken baba.

A pápa tévedése

Elizabeth Lev művészettörténész szerint az idei betlehem az egyik legrosszabb dolog, ami 2020-ban történhetett, bár az igaz, hogy a szobrok a hatvanas években készültek. Lev szerint a futurisztikus alkotáson az űrverseny izgalmai hagyhattak nyomot, de elképzelhető, hogy a szkafanderes alak a krisztusi tanítások univerzalitására is fel akarta hívni a figyelmet, a művészettörténész mindenesetre nem volt lenyűgözve tőlük. Szerinte a betlehem szereplőinek ámulatot kell előidézniük a szemlélőben és gyönyörködtetniük kell, ez idén viszont nem jött össze, a torz figurák inkább visszatetszést keltenek, mint csodálatot. Tommí Tighe, a Catholic Hipster Handbook szerzője szerint viszont az idei betlehem valódi telitalálat: jól összefoglalja, hogy miért menő a kereszténység, az űrhajós pedig kifejezetten jól mutat az összeállításban.

link Forrás

A brit Catholic Herald már nem ilyen lelkes az ügyben: a lap cikke szerint még a pápa is tévedhet, amikor modern művészetről van szó, és bár valószínűleg jóhiszemű tévedés történt, az idei betlehem rossz színben tűnteti fel az egyházat, és nem méltó a keresztény művészet hagyományaihoz.

Nem ez lenne az első eset, amikor Darth Vader felbukkan az egyházi művészetben: a washingtoni székesegyházon egy nyolcvanas években készült vízköpő őrzi a főgonosz emlékét, de az asztronauta sem számít újdonságnak. A konteósok között néhány éve nagy feltűnést keltett a salamancai katedrálison szereplő figura, amely a feltételezések szerint a tizenkettedik században készült, és egy szkafanderes alakot ábrázol – a valóságban ez is a templom 1992-ben történt felújításakor került a faragványok közé.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás