Deepfake Erzsébet királynővel mondatnak karácsonyi tévébeszédet az Egyesült Királyságban

2020.12.24. · TECH

Különös egy év ez a 2020: még a brit királynő karácsonyi üzenete is hamisítvány lesz a Channel 4-on, a tévécsatorna ugyanis azt tervezi, hogy a karácsonyi üzenetet ezúttal egy deepfake Erzsébet királynővel mondatja el. Az igazi uralkodó eközben a BBC-n és az ITV-n megtartja hagyományos karácsonyi beszédét.

A Channel 4 ebben a helyzetben megteheti, hogy olyan dolgokat mondasson el a királynő mozgó képmásával, amiket az igazi magától soha szóba nem hozna nyilvánosan (a Buckingham-palota magát a deepfake tévéüzenetről szóló hírt sem kívánta kommentálni). Így például beszél majd unokája, Harry sussexi herceg és Meghan Markle sussexi hercegnő külföldre költözéséről, valamint fia, András yorki herceg idei döntéséről, miszerint lemond királyi kötelességeiről a hírességeknek fiatal lányokat szállító Jeffrey Epsteinnal ápolt gyanús kapcsolata miatt.

A BBC királyi tudósítója már látta a felvételt, és nincs elragadtatva a királynő-imitációtól, amihez egyébként – bár technikailag ugyan megoldható az eredeti hang szimulálása is – Debra Stephenson brit színésznő szolgáltatja a hangot. A videót az Oscar-díjas vizuáliseffekt-stúdió, a Framestore készítette el.

A deepfake videóban a „királynő” még egy TikTok-féle táncos kihívásban is részt vesz, mint az alábbi videó kezdőképe is mutatja – sajnos valójában nem szerepel benne az említett jelenet, a valóban nem túl életszerű hang viszont ellenőrizhető.

link Forrás

A Channel 4 a kritikákat azzal utasítja el, hogy ezzel az akcióval csak a fake news veszélyeire akarja erős eszközökkel felhívni a figyelmet.

A kép-és videóhamisításra használt deepfake technológia már 2018 közepére eljutott odáig, hogy egyes szakértők információs apokalipszist emlegettek. A testdublőrök és a technológia segítségével elkészített kamu felvételek elterjedése ugyanis felrúgja azt alapigazságot, miszerint ha másnak nem, legalább a szemünknek hihetünk.

Miközben még nincs igazi megoldás a problémára, a mesterséges intelligencia vadul fejlődik tovább, 2020-ra elérte azt a szintet, hogy az amatőr deepfake videók készítése gombnyomásra megy, de a profi kép- és hangmanipuláció sem kerül már 100 dollárnál többe. A politikai manipuláció mellett egyelőre leginkább kamupornóra használják, és a hírességek után most már mindenki célpont lehet, aki valaha töltött fel magáról képet az internetre.

Figyelem, a cikk nyitóképe az igazi királynőt ábrázolja!

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás