Több darabra szakadt a világ legnagyobb jéghegye, de még így is súlyos következményekkel jár, ha partra sodródik

A Qubit a szabad és tájékozott magyar nyilvánosságért dolgozik. Segítsd a munkánkat!

A világ legnagyobb jéghegye, az A68 még 2017 júliusában szakadt le az antarktiszi Larsen C jégselfről. Az eredetileg 5800 négyzetkilométer (km2) területű jéghegy mára több darabra szakadt. 

A 2600 km2 -es A68a, a 144 km2 -es A68d, a 655 km2 -es A68e és a 225 km2 -es A68f jelenleg a Brit Tengerentúli Terület vizein sodródik az Atlanti-óceánon egyenes Dél-Georgia sziget partja felé – derül ki az Európai Űrügynökség (ESA) Copernicus Sentinel műholdflottájának felvételeiből.

A BBC beszámolója szerint a jéghegy az elmúlt három évben 64 százalékot veszített térfogatából, így átlagosan a vízvonal alatti merülési mélysége 50 méterrel kevesebb lehet, mint az eredetileg kalkulált 232 méter. Épp ezért azonban sokkal nagyobb az esély arra, hogy partot érjen, vagy a partok közelében fusson zátonyra.

A kutatások szerint az A68 megmaradt részeinek olvadása során másodpercenként 767 köbméter édesvíz kerül az óceánba, és mindez a partok mentén alapjaiban változtathatja meg Dél-Georgia mikroklímáját és érzékeny ökoszisztémáját.  

A jéghegy pozíciója 2020. december 22-én az Európai Űrügynökség (ESA) Copernicus Sentinel műholdflottájának mérései szerintFotó: ESA

Korábbi kapcsolódó cikkeink: