Mi történik, ha a világ legnagyobb jéghegye becsapódik a romlatlan anyatermészetbe?

A világ legnagyobb jéghegye, a Brit Tengerentúli Terület vizein sodródó A68a a térségben található sziget, Dél-Georgia partjai felé sodródik. Az Antarktiszról leszakadt jéghegy nagyjából akkora, mint maga a sziget.

Ha a jéghegy megrekedhet Dél-Georgia partjainál, az komoly veszélybe sodorhatja a szigeten élő pingvineket és fókákat, mivel a jéghegy elzárhatja az állatok természetes táplálkozási útját, és gátolhatja az utódok felnevelését. Arról nem is beszélve, hogy az A68a megfeneklése a tengerfenéken élő lények biztos halálával járna, és ilyen pusztítás után nem egykönnyen regenerálódna a természet.

„Az ökoszisztémák természetesen rugalmasan helyreállhatnak, és helyre is állnak, de ha ez a jéghegy megfeneklik, akkor évtizedekig itt lesz. Ez nagyon nagy változással járna, és nemcsak Dél-Georgia ökoszisztémájára, hanem a gazdaságára nézve is.”

– mondta Geraint Tarling, a Brit Antarktiszi Felmérést (BAS) készítő professzor.

A Brit Tengerentúli Területeken találhatók az Antarktisz legnagyobb jéghegyei. A hatalmas úszó jégtáblákat a kontinens erős áramlatai vonzzák magukhoz, így időnként hatalmas jégszobrok lepik el a láthatárt. A mutatóujjként magasba meredő A68a 2017 óta sodródik a környéken; akkor szakadt le az Antarktiszról. Mostanra a Brit Tengerentúli Területek vonzáskörzetébe került; alig néhány száz kilométerre található.

A 4200 négyzetkilométeres jéghegy több százmilliárd tonnát nyom, de a mélysége alig 200 méter, így megfeneklés előtt könnyen eljuthat Dél-Georgia partjaiig.

„Egy közeledő jéghegy hatalmas kockázatot jelent a szárazföldi ragadozók táplálkozására nézve. A pingvinek és fókák számára az utódnevelés időszaka a legfontosabb, és fontos, hogy ilyenkor mekkora utat tesznek meg az élelem megtalálásához. Ha nagy kitérőt kell tenniük, nem biztos, hogy időben visszatérhetnek az utódaikhoz, és megakadályozhatják, hogy éhen haljanak.”

mondta Tarling professzor a BBC-nek.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás