Pazar felvételt készített a Hubble egy Einstein-gyűrűről

2020.12.28. · tudomány

Az Egyesült Államok űrhivatala, a NASA a napokban publikálta a Hubble űrteleszkóp felvételét, amely egy, a szakterminológiában Einstein-gyűrűnek nevezett kozmikus jelenség látható.

A csillagászati szakjegyzékben GAL-CLUS-022058s néven lajstromozott gravitációs lencsehatást a déli égbolt Kemence (Fornax) csillagképét vizsgálva detektálta a Hubble.

Ismert, hogy az Einstein-gyűrűk olyan galaktikus délibábok, amelyek a gravitációs lencsehatás következtében alakulnak ki. A gyűrű kialakulását először Orest Khwolson és František Link írta le az 1920-as években, Albert Einstein általános relativitás-elméletéből kiindulva, innen ered az elnevezés.

A GAL-CLUS-022058s a Kemence csillagképben
photo_camera A GAL-CLUS-022058s a Kemence csillagképben Fotó: ESA/Hubble & NASA, S. JhaAcknowl

A csillagaszat.hu szakportál definíciója szerint amikor „a fény egy gravitációs vonzással bíró objektum (például egy csillag vagy galaxis) mellett halad el, akkor a gravitáció módosítja a fény útját, és látszólag elgörbíti a fénysugarakat. Ilyenkor a fényt kibocsátó objektumot máshol látjuk, mint ahol valójában van. Einstein-gyűrű akkor keletkezik, ha egy nagyon távoli kvazár, vagy galaxis (a forrás) fényét egy viszonylag közeli galaxis, vagy galaxishalmaz (a lencse) központosan téríti el, azaz a lencse közelítőleg a forrás előtt helyezkedik el. Ekkor a lencse körül egy gyűrűt látunk. Egészen kivételes esetekben az is előfordulhat, hogy a Föld, a lencse és a forrás pontosan egy vonalba esik, ilyenkor egy teljes Einstein-gyűrű alakulhat ki”.

A GAL-CLUS-022058s jelenségét a Kemence csillagkép egy galaxishalmaza váltja ki, pontosabban annak egyik elliptikus galaxisa az, amely a lencsehatás jó részéért felelős, és a gyűrű közepén látható. A gyűrű kissé eltorzult ugyan, mivel a galaxishalmazban más nagy tömegű objektumok is vannak, de ettől még tökéletesen látható az egyébként túl halvány mögöttes galaxis is.

Korábbi kapcsolódó cikkeink:

link Forrás
link Forrás
link Forrás