Fából készült műholdakkal kísérleteznek Japánban

Egy japán nagyvállalat, a Sumitomo Forestry és a Kiotói Egyetem közösen dolgoznak a világ első, fából készült műholdjain. A Sumitomo alapvetően az űrben növesztett és űrben felhasznált faanyagok kutatásával foglalkozik; az egyetemmel folytatott közös projektjük célja, hogy az űr extrém körülményei között is használható fatípusokat vizsgálják.

Ahogy azt korábbi cikkünkben is körüljártuk, az űrszemét egyre nagyobb problémát okoz. Fából készült műholdakkal azonban csökkenthetők lehetnek az űrszemét okozta környezeti ártalmak, mivel ezek károsanyag-kibocsátás nélkül égnének el a Föld légkörében, és nem maradnának utánuk a Föld körüli pályán keringő roncsdarabok.

„Aggasztónak tartjuk azt a jelenséget, hogy az összes, a Föld légkörébe visszatérő műhold apró alumínium-oxid részecskéket hagy maga után, amik sok éven át keringenek a légkörben, és a Föld környezetére is kihatnak. A következő lépés a műhold mérnöki modelljének kidolgozása, majd a végleges modell gyártása lesz.”

mondta a BBC-nek Doi Takaó űrhajós, a Kiotói Egyetem professzora. Takaó űrhajósként 2008 márciusában a Nemzetközi Űrállomásra is ellátogatott. Ő volt az első személy, aki kipróbálta a bumeránghajítást az űrben; az eszközt kifejezetten mikrogravitációs körülményekhez tervezték.

A több mint 400 éve alapított Sumitomo Grouphoz tartozó Sumitomo Forestry alapvetően olyan faanyagok fejlesztésén dolgozik, amik ellenállnak az extrém hőingadozásnak és a napfénynek. A kutatócsoport által felhasznált faanyagok mibenlétét azonban ipari titokként kezelik.

A szakértők már többször is figyelmeztettek az űrszemét jelentette növekvő kockázatra. Ahogy egyre több hulladék kerül az űrbe, egyre magasabb a kockázata annak, hogy a roncsdarabok visszazuhannak a bolygóra, vagy életveszélyes sebességgel fognak keringeni az alacsony Föld körüli pályán.

Ma csaknem hatezer műhold kering a Föld körül, de ezeknek a 60 százaléka működésképtelen, ennélfogva űrszemétnek számítanak. Az Euroconsult jelentése szerint ebben az évtizedben várhatóan évente 990 műholdat fognak pályára állítani, vagyis 2028-ra a Föld körüli műholdak száma 15000-nél is nagyobb lehet.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás