44 embert fertőzött körbe a szuperterjesztő mókás karácsonyfajelmez egy kaliforniai kórházban

2021.01.05. · koronavírus

Mosolygós, piros orrú fenyőfának öltözött karácsonykor a San Jose-i Kaiser Permanente kórházközpont egyik dolgozója, hogy ünnepi hangulatot csempésszen a sürgősségi osztályra. Kisvártatva, a december 27-től január 1-jéig terjedő időszakban az intézmény 44 dolgozója produkált pozitív koronavírus-tesztet, egyikük később meg is halt.

A jelek szerint a tünetmentes, jó szándékú alkalmazott felfújható, elemes ventilátorral fölszerelt jelmeze okozhatta a gondot. A kórház vezetői valószínűsítik, hogy a ventilátor által keltett huzat söpörte végig koronavírusokat tartalmazó mikrocseppeket az osztály folyosóin és helyiségein.

Irene Chavez, a kórház alelnöke a Washington Postnak sietett elmondani, hogy ritkán fordul elő ilyesmi, de az alkalmazott nem kért engedélyt a magánakcióhoz; szerencsétlen véletlenek sorozata történt. Még ha nem is a jelmez a ludas, a San Francisco Chronicle-nek nyilatkozó szakértők szerint akkor is biztosra vehető, hogy a levegőn keresztül terjedt a vírus, figyelembe véve, hogy milyen sok embert megfertőzött.

link Forrás

Az első oltáson már túl voltak

A fertőzések annak ellenére fordultak elő, hogy az egészségügyi központ csaknem 40 ezer észak-kaliforniai dolgozója megkapta már a koronavírus elleni vakcina első adagját, ami Chavez szerint arra figyelmeztet, hogy az immunitás kialakulása eltart egy darabig. Mivel a koronavírus jelenleg igen gyorsan terjed a környéken, „továbbra is sebezhetők vagyunk, és továbbra is létfontosságú, hogy mindenki vigyázzon magára és a többiekre a megszokott módszerekkel”.

A szuperterjesztési incidens egyetlen áldozata, a karácsonykor balszerencséjére dolgozó recepciós nő vasárnap hunyt el.

Kaliforniában decemberben ismét jelentősen megnőtt a koronavírusos esetek és a COVID-19 miatti halálesetek száma, a kórházak csak nehezen bírják az iramot. A kórházi ápolásra szoruló betegek száma 2020 utolsó és 2021 első hetében 7 százalékkal nőtt. Egy dél-kaliforniai páciens volt az Egyesült Államokban a második, akinél a SARS-CoV-2 új, fertőzőképesebb variánsát fedezték fel.

A San Jose-i kórház továbbra is vizsgálja a lokális megbetegedéseket, és kontaktkutatással próbálja elejét venni, hogy még többen megfertőződjenek a dolgozók, a betegek, valamint hozzátartozóik közül. A sürgősségi osztályon dolgozók közül mindenkit tesztelnek, az osztályt pedig alaposan kifertőtlenítik. A kórház vezetője azt ígéri, minden fertőzött dolgozóról gondoskodnak, a felfújható jelmezeket pedig kitiltják a Kaiser Pemanente területéről. Mint mondta, az incidens miatt vissza kellett állítaniuk a korábbi biztonsági előírásokat, azaz a dolgozóknak távolságot kell tartaniuk, tilos a gyülekezés a pihenőszobákban, nem osztozhatnak ételen-italon, és folyamatosan maszkot kell viselniük.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás