Mi a nagyobb: egy republikánus frakcióvezető, vagy egy kék bálna végbélnyílása?

„A kék bálna ánusza méteres nagyságúra tágulhat, vagyis ez a világ második legnagyobb segglyuka. A legnagyobb Mitch McConnell.”

Nagyjából így fordítható le az új év egyik elhíresült mémje, bár okoz némi zavart, hogy az angol nyelvben az asshole egyszerre jelent végbélnyílást és seggfejet. McConnell esetében a szerző az utóbbi értelmezésre gondolt. Az amerikai Republikánus Párt frakcióvezetőjére azután zúdítottak össztüzet az internetezők, miután megtagadta, hogy a koronavírus-mentőcsomag részeként 2000 dolláros csekkeket osszanak amerikai állampolgároknak.

Hogy ez a döntés egy lépés lett volna a szocializmus felé, ahogy McConnell állítja, vagy észszerű humanitárius döntés, azt nem kívánjuk eldönteni, ugyanakkor a bálna végbélnyílásának méretére vonatkozó megjegyzés megérdemel némi utánajárást.

Szerencsére az ArsTechnica hírportál szerkesztői levették a vállunkról a terhet, és több illusztrátornak, illetve tengerbiológusnak is feltették a kérdést: vajon mekkora egy kék bálna végbélnyílása? Saját bevallásuk szerint nem volt könnyű olyan interjúalanyt találni, aki hajlandó volt nyilatkozni, mert a többség viccnek vette a felkérést, de végül megoldották a problémát.

Az emberiség nem volt kíváncsi a bálnaánuszra

Dr. Matthew Leslie, a Swarthmore College biológus professzora szerint a kék bálnákkal kapcsolatos ismereteink többsége azokból az időkből származik, amikor tömegesen pusztítottuk őket. A tömeges egyáltalán nem túlzás: a bálnavadászok százezerszámra irtották a nagy testű tengeri emlősöket, és csaknem a kihalásba hajszolták őket. De még a legelhivatottabb bálnavadászok sem fordítottak nagy figyelmet a kihalászott cetek ánuszaira.

A gömbölyűfejű delfinek után visszamaradt székletmaradványokat tudományos kutatás céljából gyűjtik be. A felvétel a Kanári-szigetek mellett készült.
photo_camera A gömbölyűfejű delfinek után visszamaradt székletmaradványokat tudományos kutatás céljából gyűjtik be. A felvétel a Kanári-szigetek mellett készült. Fotó: Sergio Hanquet / AFP

Uko Gorter tengeriemlős-illusztrátor, az Amerikai Cetek Szövetségének elnöke szerint a cetek végbélnyílásának dokumentálását az emberiség évszázadokon át figyelmen kívül hagyta. Nem volt rá igény, hogy felmérjék, alapállapotában mekkora a méretük, és hogy mennyire tudnak kitágulni. A bálnavadászokat jobban érdekelte az állatokból kinyerhető zsír, hús és vér mennyisége; legfeljebb a letaglózó méretű péniszekre figyeltek föl.

Leslie elmondta, hogy a hátára fordítanánk egy nőstény kék bálnát, az állat hasán, a farok tövében láthatnánk egy hasadékot, ami a nemi szervet és az ánuszt is eltakarja. (A hímeknél két hasadék van: egy a végbélnyílásnak, egy a pénisznek.) A bálnavadászok csak a hasadék hosszát mérték meg, ami a legnagyobb bálnáknál négy-öt láb hosszúságú (nagyjából 1,2-1,5 méter). Mivel a kék bálnákból kevés maradt fenn, az akkori méréseket kell elfogadnunk a bálnahasadék-méret felső határértékének.

Nem kell hűtőszekrényt kipréselniük magukból

De térjünk vissza az ánuszra. A végbélnyílás méretét a belek tartalma határozza meg. Mivel a székletkutatás nem illegális, és nem is invazív, a bálnakutatásban is van helye a székletminta-elemzésnek.

Dr. Nick Pyenson, a Smithsonian fosszilis tengeri emlősökkel foglalkozó kurátora, és Dr. Matthew Savoca, a Stanford Egyetem biológusa közösen tanulmányozták a bálnák székletmintáját. A témával foglalkozó kutatásukat még nem publikálták, de az Ars Technicának elmondták, hogy a bálnaszéklet általában 5-6-os erősségű a Bristol Stool Scale-en.

A kék bálna székletmaradványai. A narancsvörös színárnyalat a bálna krillekben gazdag diétájának eredménye.
photo_camera A kék bálna székletmaradványai. A narancsvörös színárnyalat a bálna krillekben gazdag diétájának eredménye. Fotó: Franco Banfi / AFP

A skálát a Bristol Royal Infirmary fejlesztette ki 1997-ben; ezt használják arra, hogy a betegek és az orvosok könnyebben kommunikálhassanak a széklet formájáról és állagáról. A skálán 1-től 7-ig terjednek az értékek: az 1-es jelöli a kemény, mogyorószerű székletdarabokat, a 7-es pedig a teljesen híg folyadékot. Vagyis a bálnák, legyenek bármilyen hatalmasak, nincs szükségük sem extra méretű végbélnyílásra, sem olyan záróizmokra, amikkel egy hűtőszekrényt is kipréselhetnének magukból. A bálnaürülék – mondta Pyenson – nem darabos: inkább zavaros-szöszös darabkákat kell elképzelni.

Dr. Dara Orbach, a Texas A&M University tengerbiológusa elmondta, hogy a kék bálnák ánusza valószínűleg nem túl nagy, mivel apró dolgokat esznek: hatalmas mennyiségű óceánvízből szűrik ki a krill nevű apró, garnélarákra emlékeztető állatokat. A lovak vagy emberek székletével összehasonlítva a bálnaszéklet rosttartalma jóval alacsonyabb, ezért hasonlít a folyékony zselére.

Jobbára grapefruit méretű

A rendelkezésre álló adatokból sajnos nem lehet következtetni rá, hogy a kék bálnák végbélnyílása milyen mértékben tágulhat. Leslie és Pyenson egymástól függetlenül ugyanazt a becsült értéket adták meg: ezek szerint a bálnák ánuszának átmérője nagyjából 10-15 centiméter lehet – vagyis akkora, mint egy grapefruit.

Egy másik forrás, J. Dubar 1828-ban megjelent tudományos műve, az Ostéographie de la baleine échouée à l'est du port d’Ostende le Novembre 1827 egyik illusztrációján látható egy részletes rajz egy 25 méteres kék bálna teteméről, amin a vulva és az ánusz is látszik. Ha hihetünk a rajzhoz mellékelt mércének, az ánusz nagyjából 15-20 centiméteres lehet. Ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy a rajz egy halott állatról készült, így elképzelhető, hogy a tetem bomlása által okozott felfúvódás miatt tűnnek nagyobbnak a testrészek.

Egy kék bálna ánuszának illusztrációja egy 1828-as könyvből (J. Dubar: Ostéographie de la baleine échouée à l'est du port d’Ostende le Novembre 1827).
photo_camera Egy kék bálna ánuszának illusztrációja egy 1828-as könyvből (J. Dubar: Ostéographie de la baleine échouée à l'est du port d’Ostende le Novembre 1827). Forrás: Ars Technica

Konklúzió: a kék bálna végbélnyílása nagyjából akkora lehet, mint egy grapefruit, de nincs rá bizonyíték, hogy méteres nagyságúra tudna tágulni. Ezt sem a bálna táplálkozása, sem az anatómiai felépítése nem indokolja. A cikket indító mém kitalálója ebben a tekintetben tévedett, de abban igaza volt, hogy ez az ánuszméret kevés lesz az aranyéremhez: a kék bálna végbélnyílása csakugyan kisebb a 175 centiméter magas Mitch McConnellnél.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás