Egy stanfordi kutató szerint a mesterséges intelligencia arckép alapján megmondja, ki milyen politikai nézeteket vall

2021.01.14. · TECH

Michal Kosinski, a Stanford Egyetem kutatója a pszichológia és a technológia határain érzi otthonosan magát, és a botrányos eredményektől sem riad vissza – 2017-ben több civilszervezet és kutató kiakadt azon a tanulmányán, amely szerint pusztán az arcvonások alapján meg lehet állapítani egy ember szexuális irányultságát.

Most egy újabb, még nagyobb arckutatást végzett, de ezúttal a politikai nézetek megállapítására törekedett. Az adatgyűjtés során több mint egymillió arcképet gyűjtött össze, olyan Facebook- vagy randioldalas profilokról, ahol az adott személy politikai irányultsága is szerepelt – pontosabban az, hogy „liberális” vagy „konzervatív”.

Az adatokat aztán egy nyílt forráskódú arcfelismerő algoritmussal dolgoztatta fel, amely minden arcképet körülbelül 2000 adatpontra bontott, az arcvonások legpontosabb leírása érdekében. Amikor már elég arcot dolgozott fel az algoritmus, Kosinski azt a feladatot adta ki a mesterséges intelligenciának, hogy a következő arcok esetében már tippelje meg, hogy az eddigiek alapján inkább konzervatívak vagy liberálisok, és csak utána keresse ki az adatbázisból az igazságot. Mint kiderült, az algoritmus átlagosan 73 százalézkban járt sikerrel.

A kutató a Nature-ben publikálta tanulmányát, amelyben leírta, hogy hiába próbált egyes tulajdonságokat külön is megvizsgálni, hogy azok mennyire jelzik előre a politikai nézeteket, önmagában sem az arcszőrzet, sem a szemüveg, sem az egyes arckifejezések nem jelentik azt, hogy az adott ember melyik politikai oldalra húz.

Az egyes jellemzők predikciós értékei
photo_camera Az egyes jellemzők predikciós értékei Forrás: Kosinski 2021

Néhány potenciális árulkodó jelet azért kiemelt az írásban: azok, akik liberálisnak tartják magukat, nagyobb eséllyel néznek bele egyenesen a kamerába, és gyakrabban fejeznek ki meglepődést a fotóikon; míg a konzervatívok – amellett, hogy az idős, fehér férfiak nagy százaléka ide sorolható – többször fejeznek ki undort vagy ellenszenvet az arcképeiken.

Arról azonban nincs semmilyen információ, hogy miért készült ez a kutatás. Kosinski látszólag a fiziognómiából, vagyis az arcelemzés tudományából indul ki, és azt az egyébként tudományosan vitatott elméletet próbálja igazolni, hogy az ember külseje, szűkebb értelemben az arcvonásai alapján következtetni lehet a személyiségére, belső tulajdonságaira is.

Bár Kosinski azt írja, „több kutatásban kimutatták, hogy az emberek meg tudják állapítani mások politikai nézeteit, személyiségét, szexuális irányultságát őszinteségét és sok más tulajdonságot, pusztán az arcukra nézve”, ezt semmilyen forrással nem bizonyítja, miközben az arcfelismerő szoftverek bűnügyi alkalmazásának ellenzői épp ennek ellenkezőjét állítják.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás