Mit tehetnek az építkezők, hogy ne ismétlődjön meg a miskolci denevérmészárlás?

2021.01.18. · tudomány

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) hétfői közleményében arra hívja fel a lakosság, valamint az önkormányzati és állami szervek figyelmét, hogy most, az év első három hónapjában, a költési időszak kezdete előtt kellene elvégezni bizonyos természetvédelmi szempontból érzékeny munkákat. Ezeknek a munkáknak az elvégzése egyébként áprilistól tilos is, mert veszélyt jelentenek az állatokra, a biológiai sokféleségre.

A természetvédők tapasztalatai szerint a három leggyakoribb ilyen tevékenység – amely a nem megfelelő ütemezés miatt évről évre visszatérő természetvédelmi és állatvédelmi problémát okoz – a következő:

  • fecskefészkek eltávolításának engedélyeztetése, végrehajtása épületfelújításoknál,
  • sérült vagy áramütés-veszélyes gólyafészkek biztonságossá tétele,
  • fák, bokrok kivágása.

A tulajdonosok, kivitelezők gyakran nincsenek tisztában azzal, hogy a védett fecskéket (és denevéreket) is érintő épületmunkákat kötelező engedélyeztetni a természetvédelmi hatósággal, és csak a szaporodási időszak szünetében, ősztől tavaszig végezhetők el! Ezért hallani lakott fecskefészkek tömeges leveréséről nyaranta. A hatósági engedélyek kiállításakor különösen fontos lenne annak hangsúlyozása, hogy a fészkek eltávolítása után biztonságosan és hatékonyan kell megakadályozni a fecskék visszaköltözését a munkálatok ideje alatt, továbbá ezek befejezését követően műfészkekkel kell pótolni a megsemmisült fészkeket. Az MME részletes ismertetőt is kiadott a fecske- és denevérbarát felújításról.

Január elején egy miskolci panelfelújítás hívta fel a figyelmet a problémára, ott ugyanis a munkások egyszerűen a földön hagyták a fal bontásakor lepotyogó, téli álmot alvó denevéreket, és a védett állatok egy része elpusztult. A szabálysértő bontás miatt kétmillió forintos természetvédelmi kár keletkezett, 23 denevér elpusztult, de hatvanat sikerült megmentenie és biztonságosan elhelyeznie a Mályi Természetvédelmi Egyesület önkénteseinek.

link Forrás

A természetvédelmi oltalom alatt álló madarak, így a gólyák fészkei is védettséget élveznek. A fokozottan védett fehér gólyák téli viharokban sérült vagy az elektromos hálózat oszlopain a vezetékekre épült fészkeinek magasító kosárra emeléséhez a megyei kormányhivatalok csak a költési időszakon kívül, március 31-ig adhatnak engedélyt. Az egyesület erről is kiadott részletesebb ismertetőt.

A fák és bokrok kivágása sok esetben, és sokféle okból lehet indokolt és szükséges. A bel- és árvízkár megelőzését szolgáló hullámtértisztítás, az elektromos vezetékhálózatra felkúszó fás szárú vegetáció eltávolítása, visszavágása, különösen tömeges nagyságrendben jól tervezhető és ütemezhető az őszi-téli időszakra. Ezért indokolatlan, valamint a természetvédelmi és állatvédelmi törvénybe ütköző a munkákat a madarak költési időszakára hagyni. Azonban még a megfelelő időpontban elvégzett árvízvédelmi munkákat is el lehet végezni lehet természetkárosító módon, ahogy a tiszaugi védett ártéri erdő tarvágásánál történt tavaly ilyenkor.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás