Ez a kábelkötegnek látszó szemétkupac valójában élőlény

Nemrég egy színes sárga kötélcsomónak látszó kupacot mosott partra a víz Texasban. Az első pillantásra hulladéknak tűnő kötelekről azonban kiderült, hogy nem szemét, hanem színes szarukorall.

Rebekah Claussen, a Nemzeti Parki Szolgálat túravezetője a Mexikói-öböl közelében található Padre Island tengerpartján bukkant rá a homokba temetett kötélcsomóra; az erről készült képet február 1-jén osztotta meg a Facebookon.

Első pillantásra elektronikai hulladéknak tűnt, de az alapos vizsgálat kiderítette, hogy valójában élőlény, méghozzá a Leptogorgia virgulata nevű színes szarukorallfajta.
photo_camera Első pillantásra elektronikai hulladéknak tűnt, de az alapos vizsgálat kiderítette, hogy valójában élőlény, méghozzá a Leptogorgia virgulata nevű színes szarukorallfajta. Fotó: Rebekah Claussen / Facebook

A szarukorallok többféle színt is ölthetnek: lehetnek pirosak, sárgák, illetve narancs-, levendula- és ibolyaszínűek is, de a tengerpartra sodródott példányok többnyire sárgás vagy pirosas árnyalatúak. A név a Gorgonaceák rendjébe tartozó puhatestű korallok több nemzetségét takarja; az észak-amerikai régióban partra mosódott példány egy színes szarukorallfajta, a Leptogorgia virgulata volt.

A szarukorallok a polipkolóniákból nyerik ki az élénk színüket. Amikor a korallok telepeket alkotnak, a polipok fehérjéket választanak ki, amelyek sötét színű vázat képeznek, és akár egy méter magas, ostorszerű szálakká állhatnak össze.

A színes tengeri szarukorallok a part közelében élnek, a Leptogorgia virgulata pedig a New Jersey-től északra, illetve a Mexikói-öböltől délre eső vizekben is megtalálható. Amikor a szarukorallszálak elszakadnak a természetes óceáni élőhelyeiktől, összekeveredhetnek a kidobott damilokkal, illetve háló- és kábeldarabokkal. Emiatt sokan szemétnek hiszik őket, pedig nem azok.

„Általában a korallok nagy része már halott, mire a víz kimossa őket a tengerpartra. Úgy tudjuk, hogy a korallok tengerpartra vetődésének az az oka, hogy letörnek, ezért már nem élnek – de ha élnének, azt sem tudnánk megállapítani. Azt javasoljuk, hogy akik szarukorallt találnak a tengerparton, ne dobják ki, hanem hagyják ott: ez természetes anyag, és a lebomlása jót tesz a talajnak. Ha a legközelebbi tengerparti sétáján szarukorallra bukkan, jusson eszébe, hogy nem szemét!”

írta a LiveScience hírportálnak küldött emailben Claussen.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás