Halaszthatatlan a mélytengeri koralloázisok védelme

2020.09.15. · tudomány

Több mint félmillió nyílt tengeri élőhely elemzésével 116, eddig ismeretlen mélytengeri koralloázist azonosított egy amerikai kutatócsoport, amelynek tagjai a a különleges ökoszisztémák mielőbbi nemzetközi védelmét sürgeti – adott hírt a felfedezésről a Science.

Az amerikai kutatók a Frontiers in Marine Science óceanográfiai folyóiratban megjelent tanulmányukban számoltak be arról, hogy a javarészt a kőkorallok (Scleractinia) rendjébe sorolt virágállatok által alkotott zátonyok a felszín alatt 200-1200 méterre tenyésznek az óceánfenéken, de nem ritka a 2 kilométeres mélységben élő telep sem.

A kutatók szerint ezek az eddig alig ismert koralloázisok az óceáni biodiverzitás leggazdagabb, de egyben legsérülékenyebb területei. Ráadásul semmiféle jogi védelem alatt nem állnak, így a mélytengeri bányászattól a halászaton át a távközlési infrastruktúráig az összes létező emberi tevékenység veszélyezteti a fennmaradásukat.

A Trachyphyllia geoffroyi nevű kőkorall
photo_camera A Trachyphyllia geoffroyi nevű kőkorall Fotó: Wikipédia

A tanulmány szerzői tagjai annak a nemzetközi kutatócsoportnak is, amely az ENSZ égisze alatt 2017-ben életre hívta azt a kormányközi testületet, amely a nemzeti joghatóságon kívül eső tengeri területek biológiai sokféleségének védelmével foglalkozik. A BBNJ (Intergovermental Conference of Marine Biodiversity of Areas Beyond National Jurisdiction) célja, hogy mielőbb globális oltalom alá vonja ezeket a gazdag ökoszisztémákat.

Korábbi kapcsolódó cikkeink:

link Forrás
link Forrás
link Forrás