Magyarországon is felbukkant a koronavírus legveszélyesebb, dél-afrikai variánsa

A Neumann Labs nemrég bevezetett PCR vizsgálata egy hazai mintából kimutatta, hogy már Magyarországon is megjelent a koronavírus dél-afrikai mutációja, ami ellenállóbb a vakcinákkal szemben, mint más variánsok.

A diagnosztikai laboratórium eddig több mint százezer koronavírus-tesztet készített; ezek 16 százaléka mutatott ki koronavírus-fertőzést. Az esetek a 90 százalékáért a járvány harmadik hullámát okozó brit variáns a felelős – írja a Neumann Labs közleménye –, de Magyarországon eddig nem tudták kimutatni a brazil vagy dél-afrikai variáns jelenlétét. Az új eredmények alapján azonban a dél-afrikai mutáció itthon is több embert fertőzhetett meg.

„A dél-afrikai mutáns jelenlétét több uniós tagállamban is kimutatták, így például Franciaországban, vagy Ausztriában, nálunk eddig nem azonosítottak ilyen esetet. Az általunk bevezetett új, kombinált PCR teszttel azonban sikerült azonosítani a mutációt, amit a Nemzeti Népegészségügyi Központ szakemberei is megerősítettek.”

– mondta Nyíri Miklós, a Neumann Labs ügyvezetője.

„Ha most kiengedjük az embereket Afrikába, és hazahozzák az új mutánsokat, akkor kész vagyunk.”

mondta a bejelentéssel párhuzamosan Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggeli rádióinterjújában. Mindeközben a magyar úszóválogatott, illetve a magyar kajakosok Dél-Afrikában edzőtáboroznak.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás