Sokkal összetettebb a szem színét meghatározó genetikai mechanizmus, mint azt korábban gondolták

2021.03.29. · tudomány

A londoni King's College és a Rotterdami Erasmus Egyetem által koordinált nemzetközi kutatás 195 ezer ázsiai és európai ember bevonásával 50 olyan humán gént azonosított, amelyek szerepet játszanak a szemszín kialakulásában. A Science Advances folyóiratban publikált eredmények alapján, a szem színét meghatározó genetikai mechanizmus jóval komplexebb az eddig feltételezetteknél.

Az eddig érvényben lévő elképzelés szerint az emberi szem színének variációit csupán egy vagy két gén szabályozza, és genetikai törvényszerűség, hogy a barna dominál a kék felett.

A nemzetközi kutatócsoport eredményei szerint ennél bonyolultabb a genetikai mechanizmus, nem csak jóval több gén kifejeződése befolyásolja a szemek színét, de még a barna dominanciája sem teljesen egyértelmű. A kutatók ugyanis a közel 200 ezres minta alapján azt találták, hogy az ázsiai populációkban a barna különböző árnyalatiért felelős mechanizmus ugyanarra a srófra jár mint az európaiaknál a sötétbarnától a világoskékig tartó színskálát kialakító genetikai rendszer.

A kutatók szerint az általuk azonosított gének mellett még több olyan is akadhat, amely befolyásolhatja a szenek színét. Az új eredmények ráadásul nem csupán a színek hátterének megértését segítik, de számos olyan öröklődő szembetegség gyógyítását is segítik, mint a pigmentáris glaukóma, illetve több más a pigmentációs rendellenesség.

Korábbi kapcsolódó cikkeink:

link Forrás
link Forrás