Méhekre veszélyes repceültetvényeket számoltak fel Baranya-megyében

2021.04.20. · tudomány

Helyi méhészek jelzései alapján több virágzó és virágzás előtt álló repcetáblából is mintát vettek múlt héten a Baranya Megyei Kormányhivatal növényvédelmi szakemberei, a vizsgálatok célja az volt, hogy megállapítsák, az adott növényállományok kockázatot jelenthetnek-e a beporzó rovarokra. A laboratóriumi eredmények és a kockázatbecslés alapján öt esetben kellett a hasznos rovarok védelme érdekében elrendelni a növények megsemmisítését. A kimutatott növényvédőszer-maradék egyértelműen szabálytalan növényvédelmi technológia eredményeként jelenhetett meg – olvasható a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) honlapján.

A közlemény szerint az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME), a Nébih és a megyei növény- és talajvédelmi hatóságok 2012 óta rendszeresen célzott monitoring vizsgálatokat folytatnak a virágzó kultúrákban. A közös akciók célja, hogy kiszűrjék a méhekre kockázatot jelentő, szabálytalanul kezelt növénykultúrákat.

Az évi mintegy 60-100 mintából átlagosan 5-10 esetben bizonyosodik be a szabálytalan szerhasználat és sikerül kiszűrni kockázatos területeket. A múlt héten mintázott húsz Baranya megyei területből ötnél igazolták a Nébih laboratóriumi eredményei, majd kockázatbecslése, hogy veszélyt jelentenek a méhekre. A Baranya megyei hatóság haladéktalanul elrendelte az érintett, egyértelműen szabálytalan technológiával kezelt, repcetáblák felszámolását.

Méh repcemezőben
photo_camera Méh repcetáblában Fotó: NICO SCHIMMELPFENNIG/dpa Picture-Alliance via AFP

A Nébih közleménye szerint fontos tudni, hogy a szabályos, a növényvédő szerek címkéjén előírtaknak megfelelően végzett növényvédelmi tevékenység nem jelent kockázatot a házi méhekre és a vadon élő beporzókra. Az általános tapasztalat azt mutatja, hogy a termelők többsége betartja ezeket az előírásokat, tevékenységükkel nem veszélyeztetik a méhek életét. A közlemény szerint ezt támasztja alá a méhpusztulások kivizsgálása során végzett technológiai ellenőrzések és analitikai vizsgálatok többsége is. „A hatóságok kiemelten kezelik a méhpusztulási eseteket, melyek vizsgálata során az elhullás környezetében található, méhekre attraktív kultúrák növényvédelmi kezeléseit is mindig ellenőrzik. A bejelentett mérgezés-gyanúk kivizsgálása során évente mindössze az esetek 5-10 százalékában lehet megállapítani, hogy növényvédő szer okozta a mérgezést” – fogalmaz a közlemény.

Korábbi kapcsolódó cikkeink:

link Forrás
link Forrás
link Forrás