370 éve lefejezett angol gróf emlékére készülhetett a Man-szigeten talált aranygyűrű

Az Egyesült Királyságban egy fémdetektoros kincskereső bukkant rá arra a 370 éves arany-kristály gyűrűre, ami a régészek szerint egy, az angol polgárháború (1642-1651) alatt lefejezett gróf emlékére készülhetett.

A keskeny aranygyűrű átmérője 21,5 milliméter, a tetején pedig egy 12 milliméteres kristály látható, amibe vékony aranyszálakkal két betűt véstek; ezek J. D.-nek, illetve I. D.-nek is olvashatók. Ha az első betű eredetileg „J” volt, az James Stanley nevére utalhat: ő volt Derby hetedik őrgrófja, aki a polgárháború idején a royalistákat támogatta.

Hivatalosan is kincsnek nyilvánították

A gyűrűt tavaly decemberben egy fémdetektoros kincskereső, Lee Morgan fedezte fel a Nagy-Britannia és Írország közti Man-sziget déli részén. Az archeológiai kritériumok alapján a gyűrűt hivatalosan is kincsnek (treasure) nyilvánították.

A „JD” kezdőbetűk James Stanley-re, Derby őrgrófjára utalhatnak. A régészek szerint a gyűrű páratlanul szép kidolgozású, egyedi darab; valószínűleg gazdag ember volt, aki készíttette.
photo_camera A „JD” kezdőbetűk James Stanley-re, Derby őrgrófjára utalhatnak. A régészek szerint a gyűrű páratlanul szép kidolgozású, egyedi darab; valószínűleg gazdag ember volt, aki készíttette. Fotó: Manx National Heritage

Allison Fox, a Manx National Heritage régészeti kurátorának közleménye szerint a korabeli dokumentumok és levelek alapján Derby a leveleit J. Derby néven írta alá, így a JD kezdőbetűk arra utalnak, hogy a gyűrű az ő nevéhez fűződik. Ezt támasztja alá a gyűrű átlagon felüli kidolgozása, ami azt sejteti, hogy az ékszer egy magas státuszt betöltő személynek, vagy az ő nevében készülhetett. Fox szerint ez a leírás ráillik James Stanley-re.

A gyűrű kristályhoz csatlakozó széleit fekete zománcberakások díszítik. Az ékszert megvizsgáló régészek szerint valamikor az 1600-as évek végén készülhetett, és Stuart-kori gyászgyűrűként (mourning ring) azonosították. A gyászgyűrű akkoriban elterjedt ékszerítpus volt, gyakorlatilag a modern emlékérmék XVII. századi megfelelője: egy elhunyt személy emlékére készítették őket, és általában az elhunyt nevének kezdőbetűi kerültek rá.

Az emléktáblája ma is látható

James Stanley – más néven Strange báró, vagy Derby grófja – az angol polgárháború idején I. Károly ügyét támogatta, aki 1625 és 1649 között uralkodott Angliában, Skóciában és Írországban. Az angol parlament nem nézte jó szemmel a tekintélyelvű uralkodó regnálását, így 1649-ben kivégeztették. Ez az esemény vezetett a kilenc éven át tartó angol polgárháborúhoz.

James Stanley emléktáblája a churchgate-i Bolton Market Cross-on.
photo_camera James Stanley emléktáblája a churchgate-i Bolton Market Cross-on. Fotó: Geograph UK

James Stanley-t 1651 októberében végezték ki; a churchgate-i Bolton Market Cross-on ma is látható az emléktáblája, amelyen az alábbi felirat áll: „1651. Ezen hely közelében fejezték le James-t, Derby hetedik grófját.”

A régészek feltételezik, hogy a gyászgyűrűt James Stanley felesége, Charlotte, nemesi nevén Lady Derby készítettethette a férje emlékére. Az arangyűrűt a Manx Museumban fogják kiállítani.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás