Középkori kínai érmét találtak Angliában

2020.12.31. · tudomány

Ritka leletet azonosítottak a régészek Angliában, a Hampshire megyei Buritonban: egy ásatáson 11. századi, a Szung-dinasztia idején készült kínai pénzérmét találtak. Az érme azért fontos, mert mindeddig csak egy hasonló korú kínai pénzérme került elő Angliában, arról pedig nem tudták megállapítani, hogy valóban a 11. században hagyták el, vagy később kerülhetett a lelőhelyre.

Caitlin Green régész szerint a pénz 1008 és 1016 között készült, de mivel rengeteget vertek belőle, még nagyon sokáig forgalomban maradt, így elképzelhető, hogy nem a 11. század elején veszítette el valaki. Green szerint a lelőhelyről előkerült többi lelet alapján valószínű, hogy a pénzt a tizennegyedik századot megelőzően hagyhatták el. A korabeli források alapján az ismert, hogy a tizenharmadik és tizennegyedik században már jártak kínai utazók Európában, ahogyan az is, hogy ekkoriban Írországból és Angliából is többen utaztak már keletre.

photo_camera A buritoni lelet Fotó: Hampshire Cultural Trust / CC

Nem tegnap került oda

A kínai pénzek nem feltétlenül számítanak ritka leletnek Európában, de általábban későbbről származnak. Green szerint az Észak-Szong dinasztia idején olyan irtózatos mennyiségű pénzt vertek, hogy Kínában még a tizennegyedik században is ezek az érmék tették ki a készpénzforgalom 88 százalékát. Az érmék népszerű emléktárgynak is számítottak: Helen Wang régész szerint a tengerészek az egész világon elterjesztették őket, így kontextus nélkül erről sem állítható, hogy a középkorban került a helyére.

Green azt ugyan elismeri, hogy nem állítható teljes bizonyossággal, hogy az érme a középkorban került oda, ahol megtalálták, de a helyszínen feltárt többi tárgy javarészt ebből a korszakból származik, a feltárás helyszínén pedig nincs semmi szokatlan, ami későbbi eredetre utalna. Green arra is felhívja a figyelmet, hogy a 2018-as érmelelet esetében ugyanez volt a helyzet, de azt a régésztársadalom bizalmatlanul fogadta, mert mindaddig egyedi leletről volt szó.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás