A Covid az épületek szellőztetését is megváltoztatja

2021.05.14. · tudomány

„A belélegzett levegőre vonatkozó építési és épületüzemeltetési szabályozások, szabványok alig, vagy egyáltalán nem foglalkoznak a levegőben terjedő kórokozókkal, a légúti fertőzésekkel – legyen szó akár a szezonális influenzáról, akár a COVID-19-ről. Pedig ezek megelőzése, akárcsak az ivóvízzel vagy élelmiszerekkel terjedő betegségeké, kezelhető probléma” – kezdődik az a Science-ben pénteken publikált felhívás, amely szerint az épületek tervezése, üzemeltetése és karbantartása jelentősen befolyásolja a fertőzések terjedését.

A 39 mérnök és közegészségügyi szakértő által jegyzett felhívás szerint a SARS-CoV-2 koronavírus terjedéséről és fertőzési sajátosságairól végzett kutatások eredményei alapján paradigmaváltásra van szükség, mert a rossz szellőzésű belterek potenciális fertőzési gócpontok a víruspartikulák felhalmozódásának magas kockázata miatt.

Légkondicionáló kültéri egységén tanyázó majmok az indiai egészségügyi minisztérium épületén Új-Delhiben
photo_camera Légkondicionáló kültéri egységén tanyázó majmok az indiai egészségügyi minisztérium épületén Új-Delhiben Fotó: RAVEENDRAN/AFP

A tanulmány szerzői ezért egy szellőzési tanúsítvány-rendszer kidolgozását javasolják, amellyel a vendéglátóhelyek, szállodák, irodaházak és a közintézmények is garantálhatnák, hogy belső tereik biztonságosak a légúti fertőzésekkel szemben is. A kalkulációk szerint a megfelelő szellőzés kialakítása alig 1 százalékkal dobná meg az új épületek beruházási és a már meglévők üzemeltetési költségeit. Összehasonlításul: a koronavírus-pandémia globális költségei havonta A szerzők szerint ez az összeg eltörpül Összehasonlításképpen: a Covid-19 globális költségei havonta mintegy ezer milliárd dollárra rúgnak, a szezonális influenza járulékos költségei pedig csak az Egyesült Államokban évente 11,2 milliárd dollár.

Korábbi kapcsolódó cikkeink:

link Forrás
link Forrás
link Forrás