A Covid az épületek szellőztetését is megváltoztatja
- Link másolása
- X (Twitter)
- Tumblr
„A belélegzett levegőre vonatkozó építési és épületüzemeltetési szabályozások, szabványok alig, vagy egyáltalán nem foglalkoznak a levegőben terjedő kórokozókkal, a légúti fertőzésekkel – legyen szó akár a szezonális influenzáról, akár a COVID-19-ről. Pedig ezek megelőzése, akárcsak az ivóvízzel vagy élelmiszerekkel terjedő betegségeké, kezelhető probléma” – kezdődik az a Science-ben pénteken publikált felhívás, amely szerint az épületek tervezése, üzemeltetése és karbantartása jelentősen befolyásolja a fertőzések terjedését.
A 39 mérnök és közegészségügyi szakértő által jegyzett felhívás szerint a SARS-CoV-2 koronavírus terjedéséről és fertőzési sajátosságairól végzett kutatások eredményei alapján paradigmaváltásra van szükség, mert a rossz szellőzésű belterek potenciális fertőzési gócpontok a víruspartikulák felhalmozódásának magas kockázata miatt.
A tanulmány szerzői ezért egy szellőzési tanúsítvány-rendszer kidolgozását javasolják, amellyel a vendéglátóhelyek, szállodák, irodaházak és a közintézmények is garantálhatnák, hogy belső tereik biztonságosak a légúti fertőzésekkel szemben is. A kalkulációk szerint a megfelelő szellőzés kialakítása alig 1 százalékkal dobná meg az új épületek beruházási és a már meglévők üzemeltetési költségeit. Összehasonlításul: a koronavírus-pandémia globális költségei havonta A szerzők szerint ez az összeg eltörpül Összehasonlításképpen: a Covid-19 globális költségei havonta mintegy ezer milliárd dollárra rúgnak, a szezonális influenza járulékos költségei pedig csak az Egyesült Államokban évente 11,2 milliárd dollár.
Korábbi kapcsolódó cikkeink:
Az irodaházak és plázák újranyitásával elszabadulhat a hírhedt légiós betegség, a legionellózis
A hosszú heteken át alig használt vízvezetékek és légkondicionáló rendszerek potenciális melegágyai a légúti megbetegedést okozó legionella-fertőzésnek. A túlterhelt egészségügyi hálózatoknak a mostani járványhelyzetben más sem hiányzik, mint egy újabb fertőzési hullám.
Az étterembe járás most az egyik legnagyobb koronavírus-kockázat az amerikai járványügy szerint
A CDC vizsgálatában a koronavírus-fertőzöttek és a negatív kontrollcsoport tagjai hasonló elfoglaltságokban vettek részt. Egyetlen markáns különbség adódott: hogy jártak-e étteremben, kocsmában, vagy sem.
Klíma földön, vízben, levegőben – hogyan váltható ki a légkondi építészeti megoldásokkal?
A tavasztalanított mérsékelt égöv alatt is egyre több építész törekszik az energiazabáló gépi technológiát leváltó, emberbarátabb és energiatakarékosabb klimatizálási megoldások alkalmazására. Néhány példa a múltból és a jelenből.