Az ukrán hatóságok lefoglalták a csernobili almából párolt vodka-martini szállítmányt

A kijevi ügyészség március 19-én 1500 palacknyi szeszes italt foglalt le, amit az 1986-os csernobili atomerőmű-baleset közelében termesztett almából erjesztettek. Az Atomik márkanéven forgalomba hozott italról a gyártó – a Chernobyl Spirit Company – azt állítja, hogy 1986 óta ez az első termék, ami kereskedelmi forgalomba került, és csernobili alapanyagból gyártották.

A gyártó a BBC-nek azt mondta: arra várnak, hogy az ukrán hatóságok lezárják a nyomozást, és fogalmuk sincs róla, hogy miért foglalták le az Egyesült Királyságba tartó szállítmányt.

„Úgy tűnik, hamisított ukrán zárjegyek használatával gyanúsítanak bennünket. De ennek semmi értelme, mert a szállítmányt az egyesült királyságbeli piacra szántuk, és érvényes brit zárjegyekkel láttuk el.

– mondta Jim Smith professzor, aki ukrán kollégáival együtt éveken át tanulmányozta a csernobili zóna bejárható területét.

Nem szeszfőzők, tudósok gyártották

Az Atomik szeszesitalt készítő vállalatot a csernobili atomkatasztrófa 4000 négyzetkilométeres körzetében dolgozó tudósok alapították. Munkájuk során kísérleti növénytermesztést is végeztek, hogy kiderítsék, biztonságos-e az övezetben termelt élelmiszerek fogyasztása. A céljuk az volt, hogy megvizsgálják, termőterületté alakítható-e az atomerőműbaleset környéke, mivel ez lehetővé tenné az itt élő közösségek számára a haszonnövény-termesztést, ami ma illegális a szennyezettnek számító területeken.

A Chernobyl Spirit Company által palackozott vodka-martinit a csernobili zónában termelt almából erjesztették, de a gyártó szerint nem radioaktívabb, mint bármelyik vodka.
photo_camera A Chernobyl Spirit Company által palackozott vodka-martinit a csernobili zónában termelt almából erjesztették, de a gyártó szerint nem radioaktívabb, mint bármelyik vodka. Fotó: Chernobyl Spirit Company


Az Atomikkal a kutatók azt szerették volna demonstrálni, hogy az atomerőmű-baleset környéke termőterületként is hasznosítható. Amikor a BBC újságírói 2019-ben megkóstolták az első adag Atomik márkanevű vodka-martinit, Smith – a Portsmouth Egyetem professzora – azt mondta, hogy az Atomik „nem radioaktívabb más vodkáknál”.

Smith és munkatársai azóta sokat finomítottak a recepten, hogy kellemes ízű, almaalapú főzetet párolhassanak belőle. Az almát a narodicsi körzetben termesztették, ami közvetlenül a 30 kilométer hatósugarú tiltott zónán kívül található. Az ukrán törvények csak szigorú korlátozások mellett engedélyezik a területen folytatott mezőgazdasági tevékenységet.

Az Atomik megalkotói azt tervezik, hogy a szeszesital-árusításból befolyó bevétel egy részét azoknak az ukrán közösségeknek a megsegítésére szánják, akiket a leginkább érintett a nukleáris katasztrófa.

„Reméljük, hogy az incidens hamarosan megoldódik, és folytathatjuk a munkánkat, ezzel is segítve azokat a közösségeket, akik a legjobban megszenvedték a csernobili baleset pusztító társadalmi-gazdasági következményeit.”

– mondta dr. Gennady Laptev, a vállalat egyik társalapítója, aki likvidátorként maga is részt vett az atomerőmű-baleset romjainak eltakarításában a katasztrófa utáni hetekben.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás