Magyarország már csak második a koronavírus-halálozásban a világon, miután Peruban hirtelen megnőtt az elhunytak száma

2021.06.01. · koronavírus

Peru felülvizsgálta a COVID-19-járványban elhalálozottak számát, és a hivatalos adatot több mint megduplázta: a korábbi 69 342 helyett 180 764-ben meghatározva az elhunytak számát.

Ez azt jelenti, hogy a 33,4 millió lakosú dél-amerikai országban lett a legmagasabb a koronavírus lakosságarányos halálozása – toronymagasan verve a listát eddig vezető Magyarországot. Peruban eddig a világon a 14. legrosszabb volt a halálozási adat. Míg Magyarországon az egymillió lakosra jutó COVID-19 miatt elhunytak száma 3085, addig Peruban ez most körülbelül 5414.

Violeta Bermudez miniszterelnök szerint „kötelességük volt” a számot a perui és nemzetközi szakértőkre hallgatva megemelni, összhangban az összhalálozás többletében tükröződő adatokkal. Mint arról korábban többször is írtunk, a többlethalálozás – bár alakulása számos tényezőtől függ – sokat elárul arról, hogy a koronavírus-járvány halálozását a valós helyzetnek megfelelően rögzítik-e egy adott országban. Peruban óriási volt a szakadék a hivatalosan jelentett COVID-mortalitási adatok és az előző évek összhalálozásához mért 2020-2021-es többlethalálozás között.

photo_camera Huanuco városban egy koronavírus-áldozatot temetnek 2021 januárjában Fotó: OSCAR ROSARIO/AFP

Peru a koronavírust leginkább megszenvedő országok közé tartozik Dél-Amerikában, az egészségügyi rendszer nem tudott megbirkózni a terheléssel. Az összes fertőzött száma közel kétmillió; az áldozatok számának mostani növekedésével a fertőzöttek számához mért halálozási ráta elképesztően magas, több mint 9,2 százalékos lett az országban.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás