Világrekord: minden eddiginél fiatalabban, 12 évesen, ráadásul épp Magyarországon érte el a nemzetközi nagymesteri címet Abhimanyu Mishra

2021.07.02. · sakk

12 évesen, 4 hónaposan és 25 naposan a valaha volt legfiatalabb nemzetközi nagymesteri címet érte el Budapesten az indiai származású, de amerikai színekben versenyző Abhimanyu Mishra – adta hírül a CNN.

A pandémia miatt Amerikában szüneteltek a versenyek, azért a fiatal sakkozó családja idén márciusban úgy döntött, hogy édesapjával Budapestre költöznek, ahol elindulhat a Vezérképző néven áprilistól zajló, a Nemzetközi Sakkszövetség, a FIDE által elismert, magas színvonalú tornasorozaton. Ahhoz ugyanis, hogy egy sakkozó megszerezhesse a nemzetközi nagymesteri címet, kiemelt versenyeken, rangos versenyzőkkel kell megmérkőznie, úgy, hogy közben háromszor teljesíti a FIDE által előírt – bonyolult kritériumrendszer alapján kiszabott – normát, és eléri a 2500 Élő-pontot.

Mishrának ez sikerült június 30-án Budapesten, egyben új világrekordot is felállított, mivel az eddigi legfiatalabb nemzetközi nagymester az orosz Szergej Karjakin volt, aki 2002-ben 12 évesen és hat hónaposan gyűjtötte be a címet.

Abhimanyu Mishra az amerikai Chesslife magazin tavaly októberi címlapján
photo_camera Abhimanyu Mishra az amerikai Chesslife magazin tavaly októberi címlapján Forrás: YouTube

Hogy ki is valójában az ifjú világrekorder, hogyan jutott idáig, hogyan készül, és mi jár a fejében a versenyeken, kiderül az alábbi potrévideóból, Gara Tícia most induló YouTube-csatornájának debütáló anyagából, amelyet a női nemzetközi nagymester, háromszoros felnőtt női magyar bajnok, ötszörös sakkolimpikon készített Mishráról.

link Forrás

Korábbi kapcsolódó cikkeink:

link Forrás
link Forrás
link Forrás