Itt az első videojáték, amit receptre írhatnak fel orvosok gyerekeknek

2020.06.22. · TECH

Az amerikai élelmiszer- és gyógyszerfelügyeleti hatóság (FDA) elsőként engedélyezett videojáték-terápiát egy betegségre: az egyelőre csak iOS-eszközökön elérhető EndeavorRx nevű játékot mostantól olyan 8 és 12 év közötti gyerekeknek írhatják fel szakorvosok, akik figyelemhiányos hiperaktivitás-zavarban (ADHD) szenvednek, és számítógépes tesztelés után figyelemzavart állapítanak meg náluk.

A bostoni Akili Interactive által fejlesztett mobilapp nemcsak az első videojáték, amely egy orvosi problémára felírható, hanem egyben az első digitális terápiás megoldás is, amelyet az ADHD-val kapcsolatos tünetek kezelésére javasoltak. Az FDA szerint a játékot egy szélesebb terápiás programon belül kell alkalmazni, másféle terápiás módszerek vagy akár gyógyszerek mellett.

Az EndeavorRx-ben a játékosoknak különböző izgalmas tájakon (lávafolyó, jeges téli környezet) kell áthaladniuk, ahol feladatok elvégzéséért kapnak csillagokat és pontokat. Az Akili szerint a pályák egy olyan algoritmus szerint lettek összeállítva, hogy a feladatok elvégzése aktivizálja és erősítse az agy bizonyos neurális hálóit.

photo_camera EndeavorRx Forrás: Akili Interactive

A játék ötletgazdája a Kaliforniai Egyetem San Franciscó-i kampuszának idegtudósa, Adam Gazzaley volt, aki klinikai vizsgálatok során csiszolgatta a játékmenetet. Miután az Akili megvette az ötletet, két évet kellett várni arra, hogy az FDA zöld utat adjon a játék terápiás felhasználásának.

A hatóság összesen 600 gyereken végzett tesztek eredményének ellenőrzése után engedélyezte a játékterápiát, miután úgy ítélte meg, hogy a figyelemzavar csökkent a résztvevőknél. Az FDA szerint az Egyesült Államokban körülbelül minden tizedik gyerek ADHD-s, és nagyjából 4 millió 6 és 11 év közötti gyereket diagnosztizáltak a figyelemzavarral.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás