Elöntötte a víz az aggteleki Baradla-barlangot

2021.07.19. · majom

Országszerte villámárvizeket okoz a hirtelen lezúduló nagy mennyiségű eső. Egy vasárnapi zivatar miatt a Baradla-barlangot és környékét is elöntötte a víz.

Mint az Aggteleki Nemzeti Park Facebook-oldalán néhány órája beszámoltak, vasárnap délután egy zivatargóc középpontjába került a falu és a határ túloldalán fekvő Domica. Emiatt először egy órán át hatalmas jégeső zúdult a területre, jelentős kárt okozva a növényekben, a kertekben és az építményekben. Ezután pedig több órán át mosta az eső a környéket.

link Forrás

A víz a karszthegység víznyelőin keresztül villámárvizet okozott a Baradla-barlangban – árvíz volt a hatalmas Hangversenyteremben is –, de a víz a felszínen is összegyűlt.

link Forrás

A barlangból kifolyó víz Jósvafőn okozott áradást, homokzsákokkal kellett megvédeni a házakat. A kialakult rendkívüli helyzetben az Aggteleki rövidtúra és a Vörös-tói túra szakaszokon tilos túrázni, a látogatók a Baradla-barlangban a Jósvafői rövidtúrán tudnak részt venni, amely 10 és 17 óra között óránként indul, legfeljebb 40 fős létszámmal – írják a nemzeti park honlapján.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás