Audiofilek, itt a vég: új hangszórót mutatott be a Louis Vuitton

2021.07.21. · TECH

A Louis Vuitton Horizon Light Up fantázianevű bluetooth hangszóró formaterve egyszerre idéz búgócsigát, repülő csészealjat, tömjénfüstölőt és láncos buzogányt, de a luxustárgynak álcázott eszköz tervezőit nem ez inspirálta, hanem a Louis Vuitton egyik kézitáskája, a 2019-es őszi szezonban bemutatott Toupie.

A Louis Vuitton 2019-es őszi katalógusának slágerterméke, a Toupie kézitáska.
photo_camera A Louis Vuitton 2019-es őszi katalógusának slágerterméke, a Toupie kézitáska Fotó: Louis Vuitton

(Ha a Toupie-t lóbáló modell emlékeztet valakire, ne agyalj tovább: Gogo jutott eszedbe a Kill Billből.)

Wake me up before you Gogo.
photo_camera Wake me up before you Gogo Fotó: Louis Vuitton (meg Robert Richardson, Quentin Tarantino operatőre a Kill Bill forgatásán)

Két éve a Toupie nagy siker volt. Nem úgy volt népszerű, persze, mint a pestisként terjedő Fjallraven Kanken hátizsákok; ahhoz túl drága volt. A presztízsét ugyanakkor jól mutatja, hogy egy használt Toupie-ért 3500 eurót kérnek (és most tízszázalékos kedvezménnyel kapható, amúgy 3950-be kerülne).

Ehhez képest a hangszóróval kibélelt változat vételára nevetséges: a Horizon 2890 dollárba kerül az Egyesült Államokban, az európai árat még nem közölték. Az előrendeléseket a Louis Vuitton honlapján lehet leadni; a megrendeléseket július 31-től szállítják.

Kelléktárgy egy Marvel-filmből? Nem, ez a Louis Vuitton legújabb vezeték nélküli hangsugárzója, a Horizon.
photo_camera Kelléktárgy egy Marvel-filmből? Nem, ez a Louis Vuitton legújabb vezeték nélküli hangsugárzója, a Horizon. Fotó: Louis Vuitton

Luxusmárkához illően a 18*14 centis, nagyjából egykilós Horizont gyönyörűen kidolgozott, csodálatos minőségű, LV-logós fa-, fém- és bőrfelületek borítják. A steampunkos búgócsigadizájn igen ízlésesen fest, egészen a bekapcsolásig; akkor villan fel a fémgyűrűn a kék fényű L-O-U-I-S-V-U-I-T-T-O-N felirat, az eszköz belsejében meg egy csomó ronda szivárványszín. Nem spóroltak a kivilágítással: a felső gyűrűre 23 színes led jut, a középsőre 12.)

link Forrás

Hogy mi van a készülékben? Egy háromhüvelykes mély-, és két, egyenként 0,75 hüvelykes magassugárzó (tweeter). 2 + 1 csatorna, kétszer 30 watt teljesítmény, és 89 decibeles érzékenység 1 méter távolságból. A frekvenciatartománya 60 Hz-től 16 kHz-ig terjed; nem ezzel fogunk bútorborogatós házibulit rendezni, és az audiofil ismerőseinket sem ehhez fogjuk vendégségbe hívni, de nem is őket célozták meg vele. A LV a Horizont szobadísznek, modern műalkotásnak szánta – igaz, a promóképek szerint bőrszíjon lóbálva tájba illő kiegészítője a nyáresti tópartoknak, és dokkolóban tartva jól illik az olasz dizájnbútorokkal bélelt tengerparti lakásokba.

Mi ez, hangszóró? Nem, beszédtéma.
photo_camera Mi ez, hangszóró? Nem, beszédtéma. Fotó: Louis Vuitton

Könnyű elképzelni, ahogy a vendégek egy csésze teával körbeállják ezt az artistic centerpiece-t, és csendben, elfogódottan társalognak – mint a Kommunista Párt fejesei a szénné égett szovjet űrhajós, Vlagyimir Mihajlovics Komarov maradványai fölött a Kremlben –, amíg valaki elő nem kapja az iPhone-ját, hogy wifin, Bluetooth 5.1-en vagy AirPlay 2-n csatlakoztassa a Spotify-t, mert akkor beindul az eltartott kisujjas hátigenezés. De inkább ne képzeljétek el.

Nincs ennyi pénzem, de szeretnék LV-logós hangsugárzót venni. Mit csináljak?

Vegyél vezeték nélküli Horizon fülhallgatót ezerszázkilencven dollárért. Nem lesz olyan izgis beszédtéma, mint egy villogó buzogány a nappalid közepén, de ha bedugod ezt az izét a füledbe, úgysem fogod hallani, hogy mit beszélnek körülötted. A LV-logó meg jól látszik, és többféle színben is kapható.

Akinek a nappali közepére állított LV-logós búgócsiga túl erős fashion statement lenne, kezdje kicsiben.
photo_camera Akinek a nappali közepére állított LV-logós búgócsiga túl erős fashion statement lenne, kezdje kicsiben. Fotó: Louis Vuitton

Pont ennyi pénzem van, de szeretnék egy legalább ilyen jó kompakt hangszórót. Mit csináljak?

A (szigorúan a hangzást tekintve) jobb ár-érték arányú eszközök listája egy vécépapírtekercsre sem férne rá. De ha luxuskategóriás, lenyűgöző hangzású, könnyen kezelhető, műtárgynak is beillő hangsugárzót keresel, vegyél Devialet Gold Phantomot. 3000 dollár, egyszerre idéz sci-fi műtárgyakat és ókori márványszobrokat, és nemcsak a külseje szép, hanem a hangja is.

Devialet Gold Phantom: szuper hang egy XIV. Lajos korabeli űrkapszulából.
photo_camera Devialet Gold Phantom: szuper hang egy XIV. Lajos korabeli űrkapszulából Fotó: Devialet

A matek: 40 mérnök + 10 év fejlesztőmunka + 88 szabadalom = 30 millió dolláros fejlesztési költség = 108 db-es érzékenység + 4500 watt teljesítmény. A hangjától egy tapasztalt audiofil is összecsinálja magát; egymillió forintért nemigen kapsz ennél jobb kompakt hangsugárzót. Ha direkt luxustárgyra vágysz, a Phantom Golddal azt is megkapod; a Devialet van olyan fancy márka, mint a Louis Vuitton. Nincs még egy audioipari cég, aki a Palais Garnerben rendezett volna be bemutatótermet.

Mindenképpen LV-logós hangsugárzóval riogatnám a svájci Alpokban található gunyhóm környékén a teheneket, és annyi pénzem van, mint Burkina Faso éves GDP-je. Mit csináljak?

Vegyél Louis Vuitton Speaker Trunk PM-et 8100 dollárért. Ha minőségi hangzást keresel, akkor keresd máshol; ennyi pénzért tényleg kategóriákkal, nagyságrendekkel, dimenziókkal jobb hangrendszereket kaphatsz. De a Speaker Trunk formája jobban emlékeztet egy hangsugárzóéra, így (elviekben) jobban szólhat, mint a kistestvére. És a táskarádió legalább létező fogalom, az ufószerencsétlenségnek álcázott bluetooth hangszóró meg nem.

Ha tényleg annyi pénzed van, hogy Soros György is tőled kér kölcsön, vedd meg a 8100 dolláros Speaker Trunkot. Egyébként ne.
photo_camera Ha tényleg annyi pénzed van, hogy Soros György is tőled kér kölcsön, vedd meg a 8100 dolláros Speaker Trunkot. Egyébként ne. Fotó: Louis Vuitton

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás