Élve főnek meg a lazacok a hőhullám miatt felmelegedett amerikai folyókban

2021.07.28. · tudomány

A Columbia folyó lazacai számára olyan elviselhetetlen mértékben megnőtt a víz hőmérséklete, hogy vörös sebek és fehér gombás foltok jelentek meg rajtuk. A melegrekordokat döntő északnyugat-amerikai hőhullám hatására gyakorlatilag élve megfövő vörös lazacokról a Columbia Riverkeeper nevű szervezet készített videót.

link Forrás

A halak az óceán felől úsztak a Columbia folyó mentén található ívási területük irányába, de egyszer csak váratlanul irányt változtattak – mondta a Guardiannek Brett VandenHeuvel, a Columbia Riverkeeper ügyvezető igazgatója. A lazacok egy mellékfolyó felé vették az irányt, VandenHeuvel szerint úgy, mintha „egy égő házból menekülnének.” A videón látható halak ilyen körülmények között képtelenek a szaporodásra, és várhatóan a hőstressz és a betegségek hatására elpusztulnak.

Az extrém hőhullámot követő időszakban, amikor a videó is készült, 70 Fahrenheit-fokos (21 Celsius-fokos) volt a Columbia vize, ami halálos hőmérséklet is lehet a vándorló halaknak, ha túl sokáig tartózkodnak benne – az amerikai vízügyi törvény 68 Fahrenheit-fokban (20 Celsius-fokban) határozza meg a Columbia maximális hőmérsékletét.

VandenHeuvel ahhoz hasonlította a lazacok helyzetét, mint ha egy embernek 38 Celsius-fokban kellene maratont futnia. „Az a különbség, hogy a lazacoknak ez nem szabadidős tevékenység, nekik nincs választásuk. Vagy túlélik, vagy belepusztulnak.” A Columbia és a Kígyó folyókban több tízezer vörös lazac található, egyes alfajaik ráadásul veszélyeztetettek, így a további vízhőmérséklet-emelkedést ígérő következő két hónapban akár végképp a kihalás szélére is kerülhetnek.

A felmelegedett folyóvíz miatt elpusztult lazacok egyike
photo_camera A felmelegedett folyóvíz miatt elpusztult lazacok egyike Fotó: Conrad Gowell / Columbia Riverkeeper

Az északnyugat-amerikai hőhullám több száz ember halála mellett becslések szerint akár egymilliárd tengeri állat pusztulását is okozhatta, de VandenHeuvel elmondta, a lazacok esetében a hőhullámok nehézségeit még tovább fokozzák a környező gátak, amelyek évtizedek óta feltartják a folyók áramlását, tovább növelve a víz hőmérsékletét. A természetvédők szerint legalább négy washingtoni gátat kell áttörni ahhoz, hogy a helyzet ne váljon még súlyosabbá a következő években.

„Felfoghatatlan, hogy van megoldásunk a lazacok megmentésére, mégsem élünk vele. Az északnyugati államok kongresszusi képviselőinek nincs meg a hatalmuk vagy a politikai akaratuk, hogy kiálljanak a lazacok védelmében, hogy azok a jövő generációinak is megmaradhassanak” – mondta Don Sampson, az Északnyugati Törzsi Lazacszövetség tanácsának tagja, aki a videó megtekintése után azt mondta, hogy olyan volt, mint ha a rokonait látta volna meghalni. VandenHeuvel egyetértett Sampsonnal, és cselekvésre sürgette a politikusokat: „Ha ez a videó nem hat rájuk, akkor nem tudom, mi fog.”

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás