Az édesvízi halak harmadát fenyegeti kihalás

2021.02.23. · tudomány

A folyók, tavak és vizes élőhelyek a Föld felszínének alig 1 százalékát teszik ki, mégis itt él az összes gerinces faj csaknem egynegyede és az ismert halfajok 51 százaléka, összesen 18075 faj. Egyharmaduk azonban mára a kihalás szélére sodródott – derül ki a természetvédelmi világalap, a WWF legújabb globális jelentéséből.

A természetvédők szerint a világszerte több mint 200 millió ember közvetlen élelmezését és 60 millió ember megélhetését, valamint a 100 milliárd dolláros évi forgalmat generáló globális horgász- és akvarisztikai ipar fennmaradását biztosító halfauna veszélyeztetettsége komoly gazdasági és ökológiai problémát jelent.

A jelentést ismertető BBC-nek Dave Tickner, a WWF munkatársa úgy fogalmazott, hogy „a természet szabadesésben van: a vadon élő állatok a túlélésért küzdenek a szennyezett vizeinkben”.

A kutatók szerint a folyók, tavak, vizes élőhelyek katasztrofális ökológiai állapotáért az átgondolatlan folyószabályozások és gátépítések, a túlhalászat, az intenzív mezőgazdálkodás, a vegyipar, a szennyvíz és a kommunális hulladék egyaránt felelősek.

Cianobaktérium okozta mérgezésben elpusztult pénzes pér (Thymallus thymallus)
photo_camera Cianobaktérium okozta mérgezésben elpusztult pénzes pér (Thymallus thymallus) teteme Franciaországban Fotó: BRUNO MATHIEU/Biosphoto

Mára a legjelentősebb, a WWF jelentésében „megafish” jelzővel megkülönböztetett halpopulációk mérete 90 százalékkal csökkent az elmúlt évtizedekben, a korábban lajstromozott fajok közül 80-at pedig kihaltnak nyilvánított a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN).

Korábbi kapcsolódó cikkeink:

link Forrás
link Forrás
link Forrás