Egyetlen grafikon mindennél jobban megmutatja, hogyan herdáljuk el a Föld erőforrásait

2021.07.29. · gazdaság

Már jócskán túlvagyunk a magyar túlfogyasztás napján, és most itt van július 29-e, az idei Earth Overshoot Day. A globális túlfogyasztás napja azt jelenti, hogy a Föld lakói mostanra használtak fel annyi természetes erőforrást, amennyit a bolygó egy év alatt tud újratermelni. Tehát az év hátralévő öt hónapjában a Föld már csak hitelezi az erőforrásait az embereknek.

A földi erőforrások – a fáktól kezdve a halakon és a terményeken át a fosszilis energiahordozókig – nem kimeríthetetlenek, a globális gazdaság mégis évről évre egyre gyorsabban használja el őket. A Természetvédelmi Világalap (WWF) és más környezetvédő csoportok azért számolják ki évről évre ezt a napot, hogy felhívják a figyelmet a herdálásra.

A túlfogyasztás hatásai a klímaváltozástól a biodiverzitás csökkenésén át az egészségügyi vészhelyzetekig terjednek, ami nyomasztó. Ugyanakkor a Föld erőforrásai által nyújtott kereteken belüli élet nem lehetetlen. A fogyasztás és a kibocsátás nem egyenlően oszlik meg, a magyarok például a globális átlagnál nagyobb mértékben pocsékolják az erőforrásokat, amit mutat, hogy Magyarországon már június 8-án eljött a túlfogyasztás napja, de az európai helyzet még a hazainál is kedvezőtlenebb: a kontinens 2019-ben már május 10-ére kimerítette az éves erőforrásokat.

(Ha valaki szeretne változtatni pazarló szokásain, de nem tudja, hogyan kezdjen hozzá, a WWF Magyarország készített egy mobilalkalmazást, ami személyre szabott tanácsokkal, tippekkel segít ebben.)

Az emberi civilizáció fennmaradása szempontjából az lenne az üdvös, ha ez a nap december 31-ére esne, vagy nem is jönne el egyáltalán, a realitás azonban az, hogy egyre hamarabb meríti ki a bolygó erőforrásait az – igaz, növekvő lélekszámú – emberiség. Az elmúlt néhány évben egy kicsit lassult a rohanás: 2017-ben augusztus 2-ára, 2018-ban augusztus 1-jére, 2019-ben pedig július 29-ére esett a túlfogyasztás napja, akárcsak az idén. Az alábbi grafikonon jól látható, hogy tavaly a koronavírus-járvány miatti leállás hatására néhány héttel későbbre, augusztus 22-ére csúszott a túlfogyasztás napja. 2021-re azonban visszazökkentünk az eredeti kerékvágásba, legalábbis ezen a téren.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás