Péntek este elstartol a világ első újraprogramozható kereskedelmi műholdja

2021.07.30. · TECH

Az Európai Űrügynökség (ESA) pénteken pályára állítja a világ első kereskedelmi célú, teljesen újraprogramozható műholdját, ami az első, rugalmasabb kommunikációs megoldásokat kínáló űreszköz lehet. A hagyományos műholdakkal szemben, amiknek nem módosítható a Föld körüli keringési pályájuk, az Eutelsat műholdja, a Quantum szoftveralapú technológiára épül, ami csaknem valós idejű újraprogramozást biztosít.

„Elképzelhető, hogy a műhold pályára állítása után idővel megváltozik a piac és a kereslet. A nem fix pályán keringő, az egyéni igényekhez jobban alkalmazkodó műholdak javíthatnak a kilátásainkon.”

mondta Elodie Viau, az ESA telekommunikációért felelős igazgatója az AFP-nek.

A Quantumot az Ariane 5 hordozórakétával fogják pályára állítani péntek este 9 és fél 11 között, a latin-amerikai Guiana Űrközpontból. A műhold üzemeltetését a párizsi székhelyű Eutelsat végzi. A Quantum geostacionárius Föld körüli pályán, 35 ezer kilométeres magasságban fog keringeni, de a 15 éves élettartamúra tervezett űreszköz rugalmasan alkalmazkodhat a megváltozó kommunikációs és adatátviteli igényekhez.

A három és fél tonnás Quantum nyolc csatornán kommunikálhat a Földdel. Az ezek által lefedett terület, valamint a sugározható telekommunikációs jelek igény szerint módosíthatók menet közben; az Eutelsat szerint a kívánt változtatások percek alatt végrehajthatók. A Quantummal az is megoldható, hogy mozgó objektumok, például repülőgépek vagy óceánjárók, illetve természeti katasztrófák sújtotta régiókban biztosítsanak mobilkommunikációs kapcsolatot.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás