Idén júliusban olyan hőség volt, amilyet korábban sosem mértek

Az idei július volt minden idők legmelegebb hónapja – jelentette az amerikai National Oceanic And Atmospheric Administration (NOAA). Az adataik alapján a szárazföld és a tengerek hőmérséklete 0,93 Celsius-fokkal volt magasabb a XX. századi átlagnál, 15,8 Celsius-foknál. Az északi féltekén a felszíni hőmérséklet 1,54 Celsius-fokkal volt magasabb az átlagnál; ez példátlanul magas érték, jócskán meghaladja a 2012-es rekordot is.

Ez a legmagasabb feljegyzett júliusi átlaghőmérséklet, mióta – 142 évvel ezelőtt – elkezdték rögzíteni a felszíni hőmérsékleti értékeket. A korábbi, 2016 júliusában feljegyzett rekordot igen hamar, 2019-ben és 2020-ban is megdöntötték – úgy tűnik, mára a hőmérsékleti rekordok váltak az új normává.

(Az adatok elsősorban Észak-Amerikára vonatkoznak, de Ázsiában is hőmérsékleti rekordok dőltek meg, Európában pedig ez volt a második legmelegebb július 2018 óta.)

A szakértők szerint a felmelegedés az éghajlatváltozás hosszú távú következménye. A NOAA közleménye szerint a júliusi rekord aggodalomra ad okot, mivel ezen a téren az aranyérem nem büszkeségre, hanem aggodalomra ad okot.

„Az új rekord tovább terel bennünket azon a nyugtalanító úton, amelyet az éghajlatváltozás kövezett ki a világ számára.”

– írta a közleményben Rick Spinrad, a NOAA ügyvezetője.

A közleményhez egy térképet is mellékeltek, ami a júliusban világszerte tapasztalt klímaanomáliákat jelölte; ez alapján a globális trópusi ciklonok aktivitása szokatlanul magas volt a megnevezett viharok számához képest.

A múlt héten látott napvilágot az IPCC jelentése is; az ENSZ klímavédelmi szakértői testülete szerint a klímaváltozás sosem látott hatást gyakorol a Földre, és egyes választások több száz, vagy akár ezer évig is velünk élhetnek.

„Ha most egyesítjük az erőinket, elkerülhető a klímakatasztrófa. De ahogy a mai jelentés is világossá teszi, nincs idő késlekedésre és kifogásokra.”

mondta António Guterres ENSZ-főtitkár, aki szerint a jelentés vörös riasztás az emberiségnek. A jelentés szerzői szerint 1970 óta a globális felszíni hőmérséklet gyorsabban nőtt a vizsgált ezeréves periódusban, mint az azt megelőző kétezer évben bármikor.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás