2021-ben hűvösebb lesz, de még így is az eddigi legmelegebb év elé nézünk

2020.12.21. · tudomány

Az Egyesült Királyság meteorológiai szolgálata, a Met Office előrejelzése szerint a La Niña miatt a következő év globálisan valamelyest hűvösebb lesz, mint az idei, de az elmúlt időszak felmelegedési trendje nem változik számottevően – írja a BBC. A brit meteorológusok szerint a jövő évi globális átlaghőmérséklet 0,91–1,15 Celsius fokkal lesz magasabb, mint az 1850–1900 közötti évek átlaga.

„A La Niña/ El Niño ciklus változékonysága a második legfontosabb tényező a Föld hőmérsékletének meghatározásában, de egyszerűen eltörpül a légkörben felhalmozódott üvegházgázok növekvő hatása mellett” – idézi a BBC Nick Dunstone-t, a Met Office kutatóját.

Mint az ismeretes, a La Niña/El Niño jelenségegyüttese periodikusan jelentkező éghajlati rendszer, amely a Csendes-óceán trópusi térségeiben a vízfelszín hőmérsékletében és a légnyomásban fellépő anomáliákhoz köthető, és nem csak az érintett terület, de szinte az egész Föld időjárására is hatással van. El Niñónak nevezik a meleg, La Niñának pedig a hideg periódusokat. A ciklus 2-7 évente ismétlődik, időtartama átlagosan 9 hónaptól 2 évig terjedhet.

photo_camera Fotó: Czeglédi Zsolt/MTI/MTVA

A Met Office prognózisai többnyire bejönnek. Az egy évvel ezelőtt a kutatók az 1850-1900 közötti átlaghoz képest 0,99-1,23 Celsius-fokos emelkedést vetítettek előre, az idén januártól októberig tartó mérések pedig 1,17 fokot realizáltak.

Ezzel továbbra sem dőlt meg a rekord, amely szerint 2016 volt a legmelegebb év a mérések kezdete óta, azután 2020 és 2019 következik holt versenyben.

Korábbi kapcsolódó cikkeink:

link Forrás
link Forrás
link Forrás