Fellázadtak az Apple alkalmazottai: zaklatással, diszkriminációval és hátrányos megkülönböztetéssel vádolják a céget

2021.08.24. · TECH

Az Apple jelenlegi és volt alkalmazottainak egy csoportja arra biztatja kollégáit, hogy osszák meg a nyilvánossággal a zaklatásról, hátrányos megkülönböztetésről és megtorlásról szóló tapasztalataikat, amikkel a vállalatnál dolgozva szembesültek. A kollektíva hétfőn tette közzé a felhívást az Apple Workers nevű Twitter-profilon.

„Az Apple túl sokáig kerülhette el a nyilvános ellenőrzést. Amikor elszámoltatásra és jóvátételre törekszünk a munkahelyünkön tapasztalt állandó igazságtalanságok miatt, csak elszigeteléssel, lesajnálással és áldozathibáztatással [az eredetiben: gaslighting – a szerk.] szembesülünk.”

– írta a csoport az Appletoo.us oldalon.

A tiltakozók azt állítják, hogy már végigjárták az összes jogorvoslati lehetőséget a problémák orvoslására, de mivel ennek nem volt kézzelfogható haszna, ezért a nyilvánossághoz fordulnak.

„Beszéltünk a vezetőinkkel. Leültünk a People csapattal. Továbbvittük az ügyet a Business Conduct csoportig. Semmi nem változott. Ideje, hogy másképp gondolkodjunk.*

(*Az eredeti szöveg szerzői a gondolkodj másként – Think Different – kifejezést nagybetűkkel írták, az Apple 1997-től 2002-ig használt reklámszlogenjére utalva.)

A Verge cikke szerint az akció szervezői tizenöten lehetnek. A szervezők a felhívást az Apple saját Discord-szerverén is megosztották, ahol 200 Apple-alkalmazott és külsős partner láthatta a panaszaikat.

Mindez azután történt, hogy az Apple-t a munkahelyi szexizmussal kapcsolatos kérdésekkel szembesítették. A vállalat augusztusban fizetett szabadságra küldte Ashley Gjøviket, egy vezető állásban dolgozó szoftvermérnököt. Egy tvitsorozatban Gjøvik megosztott néhány párbeszédet, amit a vállalat alkalmazotti kapcsolattartásért felelős csapatával folytatott. Ezek szerint előfordult, hogy egy menedzser a Gjøvik által használt hangnemre hivatkozott, és megjegyezte: „Nem hallottam, hogy egy oktávval feljebb csúszott volna a hangod az állításaid végén.” Az Apple vizsgálja Gjøvik állításainak valóságtartalmát.

„Sokkal több mondanivalóm lenne a történtekről és az Apple-nél tapasztalt munkakörülményekkel kapcsolatos aggályaimról, de ezeket még nem hoztam nyilvánosságra. Most is csak azért folyamodtam ehhez a lépéshez, mert minden, amit [cégen] belül próbáltam, sikertelen volt.”

írta Gjøvik a saját honlapján.

A kezdeményezést már olyan szervezők is támogatják, mint Timnit Gebru, aki az Apple-nél dolgozott, mielőtt 2018-ban csatlakozott volna a Google-höz. Gebrunak 2020 decemberében mondtak fel a Google-nél, miután nyilvánosságra hozta, hogy milyen rasszista és diszkriminatív tapasztalatokat szerzett a vállalatnál. Az Apple-nél töltött idejéről azonban – eddig – nem nyilatkozott.

„Sok példátlan dolgot éltem át, amíg az Apple-nél dolgoztam, és mindig csodálkoztam rajta, hogy hogyan úszhatják meg, hogy a reflektorfénybe kerüljenek. Örömmel látom, hogy az Apple alkalmazottai is szervezkedni kezdtek. Épp itt az ideje, hogy felelősségre vonják őket.”

mondta Gebru a Verge-nek.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás