Minden évben szexuális bűncselekmények ezrei miatt indulnak perek az Airbnb ellen

2021.06.17. · TECH

Évente több ezer szexuális bántalmazási ügyben indul eljárás az Airbnb ingatlanközvetítő szolgáltatás ellen, de a vállalat mindent megtesz, hogy a dolog titokban maradjon a nyilvánosság előtt – írja a régi munkatársaktól kapott információkra hivatkozó Bloomberg.

A lap nyomozása feltárta, hogy az Airbnb milyen pénzügyi elszámolási trükkök és jogi taktikák egész arzenáljával akadályozta meg, hogy az ügy eljusson a szélesebb nyilvánossághoz. Az Airbnb többek között kötelező választott bírósági záradékokra és titoktartási szerződésekre hivatkozva úszta meg, hogy a törvény szembesítse őket a biztonsági előírások semmibevételével.

photo_camera Fotó: FREDRIK SANDBERG/TT News Agency via AFP

A Bloomberg vizsgálata azt az eredményt hozta, hogy a szabályozó testületeknek, a kutatóknak és a felhasználóknak is csak felületes ismereteik vannak róla, hogy az Airbnb milyen biztonsági ügyekben szokott eljárni. Gyakran az ügyeket vizsgáló bíróságok sem tudják, hogy kié a jogi felelősség. A vállalat trükkök százaival elérte, hogy se a peres ügyek, se az elszámolások ne kerülhessenek napvilágra, és azt is megakadályozták, hogy a bíróságok felmérhessék, mekkora felelősség hárul az ingatlanközvetítőkre az általuk hirdetett szálláshelyeken elkövetett bűncselekményekért.

Honnan vegyek 193 millió rendőrt?

Az, hogy ilyen nagyságrendű vendégjárás mellett előfordulnak bosszantó vagy rémisztő incidensek, az (sajnos) természetes: nem lehet mind a 193 millió hálóvendég mellé rendőrt állítani. A hotelekben vannak portások és biztonsági személyzet, a közvetítőn keresztül kikölcsönzött magánlakásokban nincs. Aki Airbnb-zik, vállalja a kockázatát, hogy veszély esetén nem lesz, aki megvédje.

Ez a kockázat nem csak elméleti. Az elmúlt években több botrányos eset bizonyította, hogy mennyire kockázatos ismeretlenektől lakást bérelni. Az első sztori, amire a sajtó is felkapta a fejét, 2011-ben történt, amikor egy csoport randalírozó vendég feldúlta a szállásadójuk otthonát. Ez még nem kavart akkora port, de a kaliforniai Orindában lezajlott halálos kimenetelű lövöldözés már igen. Az Airbnb erre úgy reagált, hogy kiszórta a lakáskínálatából a bulizási célra hirdetett ingatlanokat, és megígérte, hogy komoly erőfeszítéseket fog tenni a vendégek és vendéglátók biztonságának megóvásáért.

Az Airbnb minden évben legalább 50 millió dollárt költ a rossz tapasztalatot szerzett ügyfelek kártérítéseire. A Bloomberg cikke szerint a vállalat hétmillió dollárt fizetett egy nőnek, aki azt vallotta, hogy 2017-ben megerőszakolták egy Airbnb-n bérelt lakásban. A szolgáltató a Bloomberg kérdésére elmondta, hogy a kártérítések többsége nem jóvátételi díj, hanem közönséges vagyoni kártérítés. A pontos összegekről nem beszéltek, de annyit elmondtak, hogy (dollárban) hatszámjegyű kártérítést nagyon ritkán kell kifizetniük.

photo_camera Fotó: STR/NurPhoto via AFP

Az Airbnb szerint csak ritkán kell ellátniuk biztonsági feladatokat; elmondásuk szerint az ilyen esetek a vendégéjszakák kevesebb mint 0,1 százalékában fordulhatnak elő. Ez első hallásra megnyugtatóan alacsony arányszámnak tűnik, de figyelembe véve, hogy az Airbnb 193 millió éjszakányi foglalást bonyolít le minden évben, ez azt is jelentheti, hogy évi 193 ezer biztonsági eseménnyel kell számolniuk.

Nincs nyilvánosság, csak titoktartás és átláthatatlanság

A Bloomberg szerint az Airbnb igyekezett elsunnyogni a vendégeit, a vendéglátóit és a listázott ingatlanjait érintő bűncselekmények kivizsgálását, beleértve egy rablási és egy gyilkossági ügyet is. Az Airbnb gyakran a szerződések titkos záradékára hivatkozva gátolta meg, hogy az emberek megosszák egymással a tapasztalataikat, pert indítsanak a cég ellen, vagy pénzt követelhessenek tőlük. Ezzel csak 2017-ben hagytak föl, miután a MeToo mozgalom felfedte, hogy milyen gyakran használják a titoktartási szerződést a szexuális bűncselekmények áldozatainak elhallgattatására.

Az Airbnb mostanáig megúszta a pereket, és a nyilvánosságtól sem kellett tartaniuk, mert a választott bírósági záradékot a felhasználási feltételek elfogadásához kötötték. Ez meggáltolta, hogy az Airbnb-vendégek bíróság elé állhassanak – arról ugyanis nyilvántartást vezetnek. A cég inkább arra kényszeríti őket, hogy választott bírósági rendszerben tisztázzák a vitás ügyeket, mert ezek az eljárások titokban maradnak. Ez az oka, hogy mindmáig csak egy szexuális zaklatási ügyben indítottak eljárást az Airbnb ellen. A bíróság csak azért engedélyezte az eljárás lefolytatását, mert úgy ítélték meg, hogy az Airbnb nem ellenőrizte körültekintően a zaklatással vádolt szállásadót, akit korábban bántalmazási ügyben ítéltek el.

Az elmúlt években több nagyvárosban fogadtak el az Airbnb-t és a versenytársait megregulázó szabályozásokat, és maga a szolgáltató is egyre többet költ az ügyfelek biztonságára. Csakhogy – írja a Bloomberg – ehhez hasonló jelenséggel már korábban is találkozhattunk. Amikor a Lyft, az Uber és a többi platformcég startupként még csak szolidan, ímmel-ámmal követte az előírásokat, a villámgyors növekedésük közben senkinek nem volt ideje a körmükre nézni. És mire a szabályozó testületek észbe kaptak, már egy dollármilliárdos céggel és a teljes átláthatatlansággal kellett szembenézniük.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás