Történelmi mérföldkő: már az amerikaiak többsége is hisz az evolúcióban

2021.08.25. · tudomány

Charles Darwin 1859-ben jelentette meg A fajok eredete című művét, amelyben részletesen bemutatta a természetes szelekción alapuló evolúciós elméletét. A biológusok sokáig támadták a nagy közös ős gondolatát, de a 20. század első felében, a tudomány fejlődésével egyre több bizonyíték gyűlt fel Darwin teóriája mellett, és az 1950-es évekre már általánosan elfogadott és tanított ténnyé vált az evolúció.

Az persze két külön dolog, hogy mit fogad el a tudomány, és mit fogadnak el az emberek. A vallásos fundamentalizmus különböző formái (például a bibliai teremtéstörténetet tényleírásként kezelő kreacionizmus) a mai napig számos követőt vonzanak, annak ellenére, hogy idővel maguk az egyházak is egyre jobban megbarátkoztak az evolúció elméletével. Ferenc pápa például 2014-ben kijelentette, hogy az evolúció és az ősrobbanás elméletei is valósak, hiszen „Isten nem egy varázsló varázspálcával.”

Miközben a szekularizálódó Európában már csak a legelvetemültebbek merték kritizálni Darwin elméletét, az Egyesült Államok még az elmúlt évtizedekben is híres volt arról, hogy többen utasítják el az evolúciót, mint ahányan elfogadják. A Michigani Egyetem ezért most arra vállalkozott, hogy az elmúlt 35 év országos közvélemény-kutatásainak eredményeit összegezve feltárják az evolúció amerikai elfogadottságának evolúcióját 1985 és 2019 között.

A kutatók szerint egyértelműen az oktatáshoz fűződő szempontok (pl. a lakosság tudományos műveltsége, a tudományos tantárgyak elvégzése, a felsőoktatásban való részvétel) hajtották legjobban az evolúció elfogadottságát az elmúlt évtizedekben. „Közel kétszer annyi amerikai diplomázott le 2018-ban, mint 1988-ban. Nehéz úgy elvégezni az egyetemet, hogy ne ismerje el valaki a tudomány eredményeit” – mondta Mark Ackerman, a Michigani Egyetem kutatója.

A vizsgált közvélemény-kutatásokban általában a következő állításról kellett véleményt nyilvánítaniuk az amerikaiaknak: „A ma élő emberek korábbi állatfajokból fejlődtek ki.” Egy 2005-ös felmérésben 34 fejlett ország lakosait kérdezték ugyanerről, akkor az USA mögött csak egy ország végzett: a törököknek csak 27 százaléka értett egyet az állítással. Az evolúciót elfogadó amerikaiak ekkor még csak 40 százaléknyian voltak, de 2019-re ez az arány 54 százalékra emelkedett.

A kutatók szerint a vallási fundamentalizmus továbbra is az evolúció elfogadottsága ellen dolgozó legnagyobb tényező, és bár a fundamentalisták száma folyamatosan csökken, a felmérések szerint még mindig 30 százalék körül van az arányuk az országban. A fundamentalisták evolúcióképének változása azonban szembetűnő: míg 1988-ban mindössze 8 százalékuk fogadta el Darwin elméletét, 2019-re már közöttük is 32 százalékra nőtt az evolúciópártiak aránya.

A vallásosság és a politikai nézetek ráadásul az Egyesült Államokban különösen egybevágnak, és a politikai széthúzás akár a tudományos szemlélet terjedésének is árthat. A szakadék mindenesetre látványos: 2019-ben a konzervatív republikánusok 34 százaléka, míg a liberális demokraták 83 százaléka ismerte el az evolúciót.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás