Színes videón látható az 1936-ban kihalt tasmán tigrisek utolsó egyede

2021.09.09. · tudomány

Az erszényesfarkas vagy tasmán tigris néven ismert állatok (Thylacinus cynocephalus) valójában nem farkas-, de nem is tigrisfélék, ugyanis az erszényesek közé tartoznak. Neveiket farkashoz hasonló testalkatuk és életmódjuk, valamint tigrisre emlékeztető csíkozások miatt kapták.

Az Ausztráliában és a környező szigeteken honos ragadozók minden bizonnyal a dingókkal való versengés okán pusztultak ki a legtöbb területről, míg utolsó menedékükön, Tasmania szigetén a birkatenyésztő-lobbi okozta a vesztüket. Az utolsó vadon élő példányt 1930-ban lőtték ki, és mivel fogságban nem szaporodtak, a faj végül 1936-ban kihalt.

A legutolsó erszényesfarkasról azonban videófelvétel is fennmaradt: David Fleay ausztrál természettudós Tasmaniában, a hobarti állatkertben 1933 decemberében kereste fel a Benjamin nevű állat gondozóit, akik megengedték, hogy 35 milliméteres filmre vegye a különleges egyedet. A videó digitálisan felújított, színezett változatát Ausztrália nemzeti filmarchívuma (NFSA) ezen a héten töltötte fel a Youtube-ra.

link Forrás

Az NFSA közleménye szerint a színezés különösen nagy kihívás volt az állat bundájának sűrűsége miatt, mivel rengeteg különálló szőrszálat kellett egyenként animálni. A sárga-sötétbarna csíkozás pontosságáról a múzeumokban ma is megtalálható erszényesfarkas-maradványok alapján győződtek meg, de tudományos leírásokat és festményeket is tanulmányoztak.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás