A fiatalok több mint fele szenved a klímaszorongástól

2021.09.14. · tudomány

A 16 és 25 év közötti fiatalok 60 százaléka nagyon vagy rendkívüli módon aggódik a globális klímaválság várható következményei miatt, 45 százalékuk pedig arról számolt be, hogy ez az érzés erősen befolyásolja mindennapjaikat – derül ki a Lancet Planetary Health folyóiratban nemrég publikált nemzetközi kutatásból.

Az angliai Bath Egyetem vezetésével zajló felmérésben 10 ezer fiatalt kérdeztek meg az Egyesült Királyságban, Finnországban, Franciaországban, az Egyesült Államokban, Ausztráliában, Portugáliában, Brazíliában, Indiában, a Fülöp-szigeteken és Nigériában.

A kutatást ismertető BBC szerint a legnagyobb ilyen jellegű kutatásban megkérdezettek háromnegyede félelmetesnek tartja a jövőt, 56 százalékuk pedig úgy vélte, hogy az emberiség halálra van ítélve. Kétharmaduk szomorúságról, szorongásról számolt be, ugyanakkor a félelem, a harag, a kétségbeesés, a gyász és szégyen mellett a remény is felkerült a válaszadók érzelem-listájára.

A fiatalok többsége úgy érzi, hogy a politikusok és általában a felnőttek elárulták és cserbenhagyták őket.

Klímapolitikai változásokat sürgető fiatal Párizsban a Friday for Future demonstrációján 2021. márciusában
photo_camera Klímapolitikai változásokat sürgető fiatal Párizsban a Friday for Future demonstrációján 2021. márciusában Fotó: MYRIAM TIRLER/Hans Lucas via AFP

A kutatók szerint az éghajlatváltozás miatti krónikus stressz a fiatalok körében fokozottan növeli a mentális és fizikai problémák kockázatát. Úgy vélik, hogy a kormányzatok klímapolitikai cselekvőképtelensége már sérti az emberi jogokat.

Korábbi kapcsolódó cikkeink:

link Forrás
link Forrás
link Forrás