Mi lesz egy robotporszívó és egy cuki szempár keresztezéséből?

2021.09.29. · TECH

Az Amazon kedden bemutatta a legújabb hardveres fejlesztését, az Astro névre hallgató házi-minirobotot. A kamerákkal, szenzorokkal és mesterségesintelligencia-megoldásokkal felvértezett robotot korlátozott darabszámban gyártják. Az Amazon nem árulta el, hogy hány példányt fognak gyártani belőle, de az 1000 (jó, 999) dolláros vételár amúgy is természetes gátja lesz a tömeges érdeklődésnek.

Hogy mit kapunk ennyi pénzért? Astro tulajdonképpen egy antropomorf, guruló Alexa, ami Mindent Látó Szemként körbejár a lakásban, figyelmeztetést küld, ha bekapcsolva felejtettük a sütőt, riadóztat, ha a távollétünkben ismeretlenek lépnek be a lakásba, vagy apportírozza a hátán cipelt üdítőt, ha magunkhoz füttyentjük.

link Forrás

Az Amazon szerint Astro a vállalat különböző célú tevékenységeinek summázata. Astro a génjeiben hordozza az amazonos robotikai és mesterségesintelligencia-megoldásokat, illetve az otthonfigyelő és felhőalapú rendszerek sajátosságait. „Egy Roomba és egy Echo Show kijelző keveréke” – jellemezte Astrót a Verge.

link Forrás

A szenzorainak köszönhetően Astro legalább olyan ügyesen tájékozódhat és manőverezhet a lakásban, mint egy robotporszívó, csak azoknak nincs saját kijelzőjük óriási, antropomorf szempárokkal, amik az utasításaink függvényében csodálkoznak vagy hunyorognak.

Astro várhatóan karácsonytól költözhet be a tehetősebbek otthonába. Vagyis az Amazon már nemcsak az Alexával hallgathat le bennünket, hanem bárhová követhet a lakásban egy mindent látó kamerával és egy mindent halló mikrofonnal felszerelt, 43 centi magas robottal – tehetnék hozzá keserűen az adatvédelmi biztosok.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás