Robotok és algoritmusok segítenek a hajóroncsok és a háborúban elesettek felkutatásában

2021.08.03. · TECH

Vietnám partvonala közelében a tengerfeneket pásztázó robotok segítségével találták meg az ország déli partjainál egy 1967. júliusában eltűnt B-52-es bombázó, és annak egyik repülésirányítójának a holttestét - számolt be róla vasárnap a New York Times. Tudósok szerint a lelet azt jelzi, hogy az újabb technológiák révén a Pentagon kiszélesítheti a vietnámi háborúban eltűntek felkutatásának földrajzi spektrumát. Évtizedekig ugyanis szárazföldi konfliktuszónákban tudtak csak kutatni az eltűntek után, azon a területen azonban lassan elfogynak a felgöngyölíthető esetek.

Nancy Hann ellentengernagy, az amerikai Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Intézet (NOAA) 16 kutatóhajójának és 9 repülőgépének vezetője úgy vélte, a víz alatti és vízfelszíni robotok rendkívüli sebességgel válnak az oceanográfia és a mélytengeri kutatások elengedhetetlen eszközeivé. Például segíthetnek elsüllyedt hajóroncsok megtalálásában és olyan helyekről is gyűjtenek adatokat, amelyeket hajók és más járművek nem érnek el könnyen.

Egy másik projekt keretében az amerikai haditengerészet víz alatti archeológiai részlegével együttműködésben Leila Character, a Texasi Egyetem doktorandusza egy olyan algoritmust épített, amelyik a légierő és a felszínen úszó hajók által a tengerfenékről készített képekből 92 százalékos pontossággal képes felismerni a hajóroncsokat. Mivel a víz alatti archeológia drága, veszélyes és időigényes, az algoritmus, amelyik nagy területen képes kiszúrni a hajóroncsokat, időt és pénzt spórolhat a régészeknek.

Tű a tenger alatti szénakazalban

A Project Recover tudósai és az amerikai védelmi minisztériumon belül az eltűnt katonák felkutatására specializálódott DPAA tavaly februárban kezdték el újra az eltűnt B-52-esek keresését. A kéthetes expedíció alatt a felderítő hajóknak egy körülbelül 20 négyzetkilométeres területen kellett megtalálniuk a maradványokat. A kutatócsoport három kétméteres robottal felszerelkezve fésülte át a területet, ezek két oldalukon 69 méteres hatósugárban vizsgálták át a tengeri környezetet és nagy felbontású képeket készítettek a tengerfenékről.

photo_camera A Project Recover nyitólapja Fotó: Project Recover

Az expedíció olyan térségben zajlott, amelyik a Kína és az Egyesült Államok közötti konfrontáció melegágya. Peking régóta épít mesterséges szigeteket a Dél-kínai-tengerben, ezt pedig sok ország, például Vietnám is nehezményezi. Emiatt a katonaság által használt, víz alatti robotok bevetése a Vietnám által ellenőrzött dél-kínai-tengeri területeken technológiailag bravúros, diplomáciailag viszont elég érzékeny kérdés.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás