Máris elterjedtek az első összeesküvés-elméletek a Facebook fekete napjáról

2021.10.05. · majom

Órákra leállt hétfőn a Facebook, a WhatsApp és az Instagram, Mark Zuckerberg számlájáról 7 milliárd dollár párolgott el, még a Facebook munkatársai is kénytelenek voltak másodlagos kommunikációs csatornákat találni az üzenetváltáshoz, úgyhogy a Zoomra és a Discordra fanyalodtak, és mindenki azt találgatja, mi okozhatta a világméretű meghibásodást. A Vice kedden arról írt, hogy már meg is jelentek az első összeesküvés-elméletek, amelyek szerint a Facebook leállását adatszivárogtatás okozhatta.

A techcég nagyon kevés információt közölt arról, mi történik a házuk táján, miközben emberek százezrei akadtak ki, hogy posztolgatás és üzenetváltások nélkül kénytelenek eltölteni a hétfőjüket. Számos szakértő szerint a leállás az internet infrastruktúrájával, méghozzá az IP-hálózat egyik legkritikusabb elemének számító domainnévrendszerrel (DNS) és az útvonalválasztást szabályozó Border Gateway Protocol, vagyis BGP-protokollal hozható összefüggésbe. Egyelőre ismeretlen okokból, valószínűleg egy rutinszerű frissítés ment félre, a Facebook addigi BGP-útvonalait visszavonták, és a DNS-szerverek, amelyek IP-címekké alakítják a böngészőbe beírt domainneveket, leálltak.

Hekkertámadás és adatszivárgás?

Az információs vákuumban azonban sokaknak beindult a fantáziája. Néhányan egy Facebook elleni hekkertámadást vízionáltak a háttérben, különösen miután vasárnap Frances Haugen a CBS 60 Minutes című hírműsorának adott interjúban elmondta, az óriáscég évekig félrevezette a szélesebb közvéleményt és az amerikai kormányzatot is az Instagram tizenéves lányokra gyakorolt hatásairól, és a gyűlöletbeszéd és álhírek terjedése elleni lépéseiről. Néhányan arról tanakodtak, hogy a Facebook talán örökre elveszhetett.

link Forrás

Az egyik legnépszerűbb elmélet szerint 1,5 milliárd felhasználói adat szivárgott ki az oldalról, amelyet egy RaidForums nevű hekkerfórumon kínálgattak eladásra. Ennek alátámasztására néhányan egy X2Emails nevű cég szeptember 22-én közzétett posztját hozták fel, amely szerint egy idén leszedett, több mint 1,5 milliárdos Facebook adatbázisról van szó, telefonszámokkal és e-mailekkel. Az nem világos, ez pontosan hogyan kapcsolódik a hétfői leálláshoz. Mivel azonban a Facebook-felhasználók “scraped” vagyis az internetről lehalászott adatai állandóan fel-felbukkannak hasonló fórumokon, ez az elmélet hamar kifulladt. Sőt, a Vice szerint egyenesen átverésről van szó, és mások mellett Aric Toler, a Bellingcat kutatója is felhívta a figyelmet arra, hogy mindenki legyen óvatos az eladóval.

A Vice szerint szinte hetente jelentkezik egy-egy hekker hasonló adatbázissal, ezek néha valódi adatok, néha csupán átverések. Idén januárban a Vice beszámolt egy valódi incidensről, ahol a hekkerek 500 millió Facebook-profil adatait halászták le, az adatbázisban pedig telefonszámok is szerepeltek. Két hónappal később valaki egy hekkerfórumon ezt az adatbázist kínálgatta eladásra.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás