Átverés volt a Squid Game-hez készült kriptovaluta

2021.11.02. · TECH

Play-to-earn (játssz és keress) kriptovalutaként hirdették a néhány napja piacra került Squidet, amit a Netflix népszerű dél-koreai sorozata, a Squid Game inspirált. Rövidesen kiderült, hogy a Squid nem megbízható befektetés, hanem átverés. Ezzel sokan csak azután szembesültek, hogy a kriptovaluta árfolyama több ezer százalékkal nőtt, de a vásárlók nem tudták eladni a valutájukat.

Az efféle csalást a profi kriptobefektetők rug pull (szőnyegkihúzás) néven ismerik: akkor kerül rá sor, ha a digitálisvaluta-kibocsátó behúzza a befektetőket, majd felfüggeszti a kereskedést az új kriptovalutával, és lelép a vásárlók által befektetett pénzzel. A Squid fejlesztői nagyjából 3,38 millió dollárt, azaz valamivel több mint egymilliárd forintot kerestek a bolton – írja a Gizmodo.

A play-to-earn kriptovalutákat úgy lehet megvásárolni, hogy a vásárló befizet egy tokenre, amit online játékokban használhat fel. A játékkal még több tokent nyerhet, amiket később más kriptovalutára vagy nemzetközileg elfogadott fizetőeszközre válthat. A fejlesztők azt ígérték, hogy az online játék, amiben fel lehet használni a Squid-tokeneket, novemberben fog indulni. A kriptovaluta-szakértők hiába figyelmeztettek, hogy a Squid átverésnek tűnik, nem hallgattak rájuk. A Squid árfolyama múlt kedden 1 cent volt, de az érdeklődés hatására alig egy hét alatt 2856 dollárra nőtt a tokenek egységára.

A szakértők szerint nemcsak az utalt átverésre, hogy a megvásárolt tokeneket nem lehetett eladni, hanem az is, hogy a Squid honlapja tele volt helyesírási és nyelvtani hibákkal. Az oldal már nem érhető el, és a tokeneket reklámozó közösségimédia-kampány is leállt.

„Ez egyike annak a számos sémának, amikkel a naiv befektetőket szokták behúzni a rossz szándékú kripto-értékesítők. A kriptovilágban a pumpálj-majd-dobd-el sémák igencsak gyakoriak, és a befektetők általában tágra nyílt szemmel ugranak rájuk, remélve, hogy meglovagolhatják a hullámot, és gyors profitra tehetnek szert a befektetésük eladásával, mielőtt összeomlik az árfolyam.”

mondta a BBC-nek Eswar Prasad, a Cornelli Egysetem közgazdásza. Prasad szerint fontos, hogy a vásárlók legyenek óvatosak a kriptovaluta-alapú befektetésekkel, mert az ágazatnak szinte egyáltalán nincs felügyeleti hatósága, így a csalók is csak nehezen vagy sehogyan sem számoltathatók el.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás