A bébifókák, akárcsak az embergyerekek, a hangjukkal manipulálják a környezetüket

2021.11.03. · tudomány

Akárcsak az emberek, a bébifókák is képesek a hangfekvésüket és a hangtónusukat változtatni annak érdekében, hogy a hallgatóságuk könnyebben megértse, mit szeretnének. A bébifókák egy nemrég megjelent tanulmány szerint a környezetük változásához igazítják a hangjukat, így tudják – az embergyerekekhez hasonlóan – elérni például azt, hogy a többiek akkor is rájuk koncentráljanak, ha amúgy valami elvonná a figyelmüket.

Az emberi kommunikációban elengedhetetlen hangszínváltoztatásra meglepően kevés állatfaj képes, a fókákon kívül alig akad egy-két olyan emlős, amelynél hasonló jelenségeket figyeltek meg a kutatók. Pedig a hangmagasság-igazítás hatékony védekezési módot biztosít a fenyegető veszély, a bébifókák esetében a ragadozó halak és tengeri emlősök ellen, majd a későbbiekben növeli a pártalálás sikerességét is. A fókabébik tanulmányozásától a kutatók azt remélik, kiderülhet, melyek az emberi kommunikáció és beszéd elsajátításának az egyes lépései és miért annyira szószátyár faj az emberé – magyarázta nyilatkozatában a tanulmány vezető kutatóként jegyző Andrea Ravignani, a Max Planck Institute for Psycholinguistics kutatója.

A kutatók nyolc 1-3 hetes fókabébinek játszottak le egy 45 perces, magas és mély hangokból, valamint a kettő közti szünetekből álló felvételt több napon keresztül. Ezután azt figyelték meg, hogy a növendék fókák mélyebb hangon és egyenletesebb hangszínnel kommunikáltak, ha a tenger zajosabb volt. A szakértők úgy vélik, a fókák azért használtak mélyebb hangszínt, mert az alacsony frekvenciájú hangok messzebbre képesek eljutni szeles időben. A mélyebb hang ráadásul az egyedek könnyebb beazonosítását is elősegíti.

A felfedezésnek azért van nagy jelentősége, mert korábban úgy gondolták, hogy az ember az egyedüli emlős, amelynek szervezetében közvetlen az összeköttetés az agykérgi beszédközpont és a hangszálaknak otthont adó gége között. Miután azonban a bébifókák alig néhány hetesen tökéletesen tudták a körülményeknek megfelelően módosítani a hangfekvésüket, a kutatók szerint nem kizárt, hogy az emberekéhez hasonló módon változtatják kommunikáció közben a hangjukat.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás