A kellemes ölelés 5-10 másodperces

2021.11.29. · tudomány

A nyugati kultúrkörben reneszánszát éli az ölelés. Az elmúlt két év szociális távolságtartási kötelezettségeinek ellenére, vagy épp ezért manapság lassan már mindenki ölel mindenkit. A családtagok, a közeli barátok vagy a szerelmespárok rituáléja univerzális gesztussá vált szinte minden korcsoportban és társadalmi rétegben, az eltérő és az azonos neműek között egyaránt.

Angliai pszichológusok arra voltak kíváncsiak, hogy van-e értékelhető különbség a különféle öleléstípusok és a testi kontaktus időtartama között. Első eredményeiket az Acta Psychologica folyóirat novemberi számában megjelent tanulmányukban összegezték.

A Science ismertetése szerint a kutatók az első körben az egyszerűség kedvéért az általuk azonosított két fő ölelésfajtát hasonlították össze. A kereszt vagy keresztező (crisscross) típus azt jelenti, amikor a felek egyik karjukkal a embertársuk hóna alatt, másikkal pedig a válla felett ölelik át egymást. A nyak-derék (neck-waist) változat során az ölelkezők egyike mindkét kezét partnere vállai fölött kulcsolja össze, míg a másik (jellemzően az alacsonyabb termetű) ugyanezt a szemben álló derekánál teszi meg.

A kísérlet első fázisában a kutatók a semlegességet és az ellenőrizhetőséget biztosítandó, steril laboratóriumi körülmények között dolgoztak, a pandémia miatt végül is csak 45 nőnemű egyetemi hallgató bevonásával. A bekötött szemű alanyokat az egyik vizsgálatvezető ölelte az említett módokon 1, 5 és 10 másodpercig.

Balra a keresztező, jobbra a nyak-derék típus kísérleti alkalmazása
photo_camera Balra a keresztező, jobbra a nyak-derék öleléstípus kísérleti alkalmazása Fotó: Anna L. Dueren et al/ Acta Psychologica

Az önkéntes tesztalanyok az 1 másodperces öleléseket értékelték a legkevésbé kellemesnek. Az egytől 100-ig terjedő élvezeti skálán ezek átlagosan csak az 50-es értéket érték el, míg az 5 és 10 másodperces ölelések mindegyike elérte 60-as pontszámot, ugyanakkor a két hosszabb időtartam között nem mutatkozott szignifikáns különbség. A kutatók azt is megállapították, hogy az ölelés stílusának nem volt szerepe abban, hogy a megölelt hallgatók mennyire tartották azt kellemesnek.

A kísérlet második fázisában a kutatók a valós öleléseket vizsgálták. 100 olyan diákpárt toboroztak a Londoni és a Bristoli Egyetemről, akiknek többször is láttak már egymással ölelkezni. Az alanyokat természetesen kikérdezték a szokásaikról és ezeket vetették egybe a megfigyeléseikkel. Ez alapján kiderült, hogy 100 ölelésből 66 keresztező, különösen a férfiak között, akik 82 százalékban ezt a metódust alkalmazták.

Sportbaráti ölelés
photo_camera Sportbaráti keresztező Fotó: DAVID BECKER/Getty Images via AFP

A kutatók azt is megállapították, hogy sem az érzelmi közelség, sem a magasság nem volt jelentős hatással az ölelés stílusára, bár kétségtelen, hogy az alanyok többségének magassága nem tért el egymástól túlságosan, ebből tudományosan levezették, hogy a nyak-derék ölelés olyan szituációkban gyakoribb, ahol nagyobb a felek közötti distancia. A tanulmány szerzői magától értetődően nagyobb mintán többféle öleléssel folytatják vizsgálataikat.

Korábbi kapcsolódó cikkeink:

link Forrás
link Forrás