„Titokzatos kunyhót” fedezett fel a távolban a Hold túlsó oldalát járó kínai rover

2021.12.08. · tudomány

A Hold túlsó oldalát járó kínai rover, a Jütu–2 egy furcsa alakzatot szúrt ki a távolban, amit a kínai kutatók egész egyszerűen „titokzatos kunyhónak” neveznek. A holdjáró egy meglehetősen elmosódott képet is készített a kockaalakú objektumról, amit akkor vett észre, amikor a Kármán-kráteren keresztül haladt.

„Talán kényszerleszállást végrehajtó idegenek építettek ide egy kunyhót? Vagy az elődeink űrhajója lenne, amivel elsőként fedezték fel a Holdat?” – viccelődött a kínai űrügynökség (CNSA) ismeretterjesztő oldala, az Our Space, amely közzétette az október 29-én készült fotót.

A kép készítésekor az objektum 80 méterre volt a holdjárótól, és furcsaságát nemcsak az adja, hogy viszonylag sík talajon emelkedik a horizont fölé, hanem a mellette található apró becsapódási kráter is különös jelenségről tanúskodik. Persze a kutatók máris figyelmeztetnek, hogy nem kell űrodüsszeiáról képzelegni, hiszen a legvalószínűbb magyarázat szerint csak egy nagyobb szikláról van szó, amit egy becsapódás emelhetett ki a holdfelszín alól.

photo_camera Fotó: CNSA/Our Space

Biztosat viszont addig nem tudnak állítani, amíg a rover át em halad a kráteren, és közelebbről is meg tudja vizsgálni a jelenséget – ez várhatóan 2-3 hónapot vesz majd igénybe. A tempó azért ilyen lassú, mert a nehéz, sziklás terepen időnként meg is kell állnia: például amikor a nap közvetlenül fölötte van, hogy elkerülje a túlmelegedést, vagy amikor nincs napfény, hogy le ne merüljön az akkumulátora.

photo_camera Fotó: CNSA/Our Space

A Jütu-2 rover a negyedik kínai Hold-misszió, a Csang-o–4 keretében érkezett az égitestre azzal a céllal, hogy feltérképezze a Hold ismeretlen túlsó oldalát. Kína idén a Marsra is küldött egy rovert (Csu-zsung), és jelenleg saját űrállomását, a tervek szerint jövőre elkészülő Tienkung–2-t (Mennyei Palota 2) építi, valamint nemrég azt is bejelentették, hogy 2029-re kutatóállomást létesítenek a Hold déli pólusán.

link Forrás

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás