Jövőre csak a tisztán papírból készült hulladék mehet a kék szelektív kukákba Budapesten

2021.12.28. · gazdaság

A körforgásos hulladékgazdálkodással indokolja az FKF Zrt., hogy 2022. január 1-től az italos kartondobozokat a kevert csomagolási hulladékok közé, vagyis a sárgafedelű tartályokba kell dobni a fővárosban. „A kékfedelű tartályokban ezen túl kizárólag tiszta papírhulladék gyűjthető. A jövő év elejétől tehát a szelektív gyűjtési rendszerben tisztán papír, illetve kevert csomagolási hulladékok elkülönített gyűjtésére lesz lehetőség” – olvasható a cég honlapján.

Az FKF azért vezeti be a változtatást, hogy a kékfedelű tartályokba kizárólag tisztán papírhulladék kerüljön, és ne legyen szükség további válogatásra.

A cég arra kéri a fővárosi lakosokat, hogy az újévben

  • a kékfedelű tartályokba kizárólag tiszta papírhulladékot (pl. újság, hullámpapír, csomagolópapír, összelapított kartondoboz stb.);
  • a sárgafedelű tartályokba pedig kevert csomagolási hulladékot (pl. műanyag és fém csomagolási hulladék, összelapított italos kartondoboz, PET-palack és fém italosdoboz, műanyagzacskó stb.) helyezzenek.

A közlemény szerint a sárgafedelű tartályban továbbra is kizárólag csomagolási anyag gyűjthető, tehát egyéb műanyag (pl: kertiszék maradéka, háztartási berendezések alkatrészei stb.) és fém használati tárgyak (pl: ruhafogas, bútormaradvány, berendezések alkatrészei stb.) nem.

„A kartondobozok, flakonok, italos kartondobozok, PET-palackok és fém italosdobozok esetében különösen fontos, hogy azokat összenyomva, lapítva helyezzék a gyűjtőtartályokba, hogy minél kevesebb helyet foglaljanak. Emellett nyomatékosan kérjük a lakosságot, hogy a szelektív tartályokba NE dobjanak élelmiszer-maradványokat és egyéb szennyeződéseket tartalmazó (pl. olaj, zsír, oldószer) csomagolóanyagokat, használt papírzsebkendőt, szalvétákat” – áll a közleményben.

Korábbi kapcsolódó cikkeink:

link Forrás
link Forrás
link Forrás