Jön a negyedik oltás Izraelben

2022.01.03. · tudomány

Az izraeli gyógyszerfelügyelet a múlt héten engedélyezte a hatvan év felettiek, krónikus betegek és egészségügyi dolgozók negyedik oltását, aki kéri, a Pfizer vakcináját kaphatja meg. Naftali Bennett miniszterelnök vasárnap jelentette be, hogy Izrael ismét élen jár a koronavírus elleni harcban, mivel ez az első ország a világon, ahol már a negyedik oltásnál tartanak.

A vakcina negyedik adagjára a rekordsebességgel terjedő új variáns, az omikron miatt van szükség. Az omikron az egész világon a járvány egy újabb hullámát indította el, így Izraelben is.

Az egészségügyminiszter, Nachman Ash szerint elképzelhető, hogy a járvány terjedésével és az oltások folytatásával az országban elérhetik a nyájimmunitást, bár ahogy egy rádióinterjúban fogalmazott, bízik benne, hogy ez elsősorban a vakcináknak lesz majd köszönhető, nem pedig a tömeges megbetegedéseknek.

Négyszer annyi fertőzött

Az országban a múlt héten naponta átlagosan 5000 új megbetegedést regisztráltak, de ez a miniszterelnök szerint hamarosan változni fog, és a hét végére ez a szám elérheti a húszezret is. A hatóságok attól tartanak, hogy a kórházak nehezen fogják bírni a megnövekedett esetszámokat, Bennett pedig az új oltási kampánytól azt várja, hogy sikerül megelőzni az újabb szigorú korlátozásokat.

A negyedik oltástól nem mindenki lelkes. Jelenleg az ország lakosságának 60 százaléka kapott legalább két vakcinát, de nagyon sokan már nem kérték a harmadikat. A szakértők abban sem értettek egyet, hogy ebben a formában van értelme a negyedik adagnak.

Az intézkedés ellenzői szerint túl keveset lehet még tudni az omikronról ahhoz, hogy indokolt legyen az újabb emlékeztető oltás beadása, mások szerint viszont az új variáns annyira fertőző, hogy mindenképpen megéri megelőző jelleggel az újabb adag beadása.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás