Kibertámadás ért több ukrán kormányzati és követségi weboldalt

2022.01.14. · TECH

Pénteken tucatnyinál is több ukrán kormányzati és nagykövetségi weboldal vált elérhetetlenné egy kibertámadásban – írja a BBC.

A támadás többek között a külügyminisztérium, az oktatási minisztérium, illetve az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság és Svédország nagykövetségének honlapjait érintette. Mielőtt az oldalak működése leállt volna, egy figyelmeztető üzenet jelent meg rajtuk, ami arra intette az ukránokat, hogy készüljenek a legrosszabbra.

„Ukránok! Minden személyes adatotokat feltöltöttük egy nyilvános oldalra. Ez a múltatok, a jelenetek és a jövőtök miatt történik.”

– írták a támadók az üzenetben.

Nem világos, hogy ki állhat a támadássorozat mögött, de egy ukrán szóvivő szerint már több, Oroszországból érkező kibertámadás érte őket. Az ukrán biztonsági szolgálat, az SBU tavaly 9 hónap alatt nagyjából 1200 kibertámadást vagy kiberincindenst semlegesített.

A szóvivő közlését Oroszország nem kommentálta, ugyanakkor nem érdemes szó nélkül elmenni amellett, hogy az ukrán kormányra erős nyomás nehezedik, mivel a határai közelében több mint százezer orosz katonát mozgósítottak.

A kijevi székhelyű SBU később azt közölte, hogy nincs tudomásuk személyes adatok kiszivárgásáról, és semmilyen általuk ismert tartalom nem változott. A megtámadott oldalak közül többnek felfüggesztették a működését, hogy megakadályozzák a támadás továbbterjedését, de a többségüket már helyreállították – közölte az ukrán kormány.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás