Kovács Zoltán: A kiberbűnözők ellen már kiberkommandókkal kell küzdeni

Az Egyesült Államok Belbiztonsági Minisztériuma (DHS) szerint a kvantumkriptográfia felmérhetetlen kockázatokat jelenthet a jövőben, tényleg minden mai fájlt fel lehet majd törni tíz év múlva? Bill Gates még egyedül írta meg az első Windows forráskódját, és John Carmack is egymaga dolgozott a Doom grafikus motorján, de egyre többen használnak köztes szoftvercsomagokat, middleware-eket, ez mekkora kockázatokkal járhat? A home office, az otthoni munkavégzés járvány alatti felfutása milyen új veszélyeket rejt kiberbiztonsági szempontból?

A zsarolóvírusos (ransomware) támadások száma egyre növekszik világszerte, a váltságdíjak már millió dolláros összegek is lehetnek, hogyan védekezzünk ellenük? Vannak szervezetek, akik szándékosan régi, elavult eszközöket és keretrendszereket (floppy, FORTRAN) használnak, főleg a hadi- és a nukleáris iparban. Nyújt ez az elavultság valamilyen extra védelmet? Az IoT-eszközök elterjedése mekkora plusz kockázattal jár? És vajon mi az a kiberhírszerzés (cyber threat intelligence, CTI)?

A Qubit podcastjában tudósokkal, kutatókkal, szakértőkkel, a tudomány ismert és ismeretlen hőseivel beszélgetünk. A legújabb epizódban Kovács Zoltán kiberbiztonsági szakember, a CTRL SWAT kiberkommandó operatív vezetője volt a vendégünk.

Beszélgetésünket hallgasd alább:

Az epizód elérhető Spotify-on, Google Podcasts-on, Apple Podcasts-on, sőt RSS-ben és egyre több csatornán, iratkozz fel!

A beszélgetést Hegyeshalmi Richárd kollégánk vezette. A korábbi részekben Kálmán László nyelvészt, Pálinkás József atomfizikust, Prinz Gyula infektológust, Bartus Gábor környezetgazdászt, Kubinyi Enikő etológust, Jordán Ferenc limnológust, Lévay György biomechanikai mérnököt és Vásárhelyi Orsolya és Koltai Júlia adattudósokat faggattuk.

Az epizód létrejöttét a T-Systems támogatta.

Hallgass bele ezekbe is:

link Forrás
link Forrás
link Forrás