Gigantikus, húszmilliárd dolláros chipgyárat épít az Intel Ohióban

Pat Gelsinger, az Intel vezérigazgatója a Time-nak elmondta, hogy óriási félvezetőgyárat építenek Ohio államban. A vállalkozás volumenéről sokat elárul, hogy a gyárra 20 milliárd dollárt költenek, és ha felépül, ez lesz a világ legnagyobb szilíciumgyártó telephelye.

A két félvezetőgyártó üzemből álló létesítményt, ahol az Intel tervei szerint 3000 ember fog dolgozni, egy 1000 hektáros birtokon, az ohiói Columbus külvárosában, New Albanyben fogják megépíteni.

photo_camera Látványtervek az ohiói chipgyártó létesítményről. Fotó: Intel

Az Intel választotta Ohiót, mert itt volt a legnagyobb a rendelkezésre álló építési terület – írja az Engadget. A vállalat nem akar ott építkezni, ahol kiszorítanák a helyi lakosokat; az Amazon második, New York-i főhadiszállásának ötlete is ezért esett kútba.

Az Intel chipgyárának építése idén kezdődhet, de az üzemszerű működés beindulására 2025-ig várni kell.

Új Szilícium-völgy épül

Hogy az Intelnek mi szüksége lehet saját félvezetőgyárra, azt a globális chipgyártási nehézségek is megválaszolhatják, de nemcsak erről van szó. A Bloomberg 20201-es jelentése szerint a Fehér Ház igencsak elbátortalanította az Intelt attól, hogy Kínában pörgesse föl a chipgyártást. A Biden-kormány inkább azt szorgalmazta, hogy az amerikai székhelyű vállalatok inkább az Egyesült Államokba tegyék át a félvezetőgyártást, mert ez a globális hiányt is mérsékelné. A technológiai cégek ezzel egyidőben azért lobbiztak az elnöknél, hogy az állam finanszírozza a félvezetők gyártását és kutatását.

Érdemes azonban megjegyezni, hogy az ellátási nehézségeket a gyártás hazaköltöztetése nem oldaná meg – legalábbis nem azonnal. Ahogy az az Intel ütemtervéből is kitűnik, egy-egy chipgyártó létesítmény felhúzása évekig tart. Ha azonban egyszer elkészül, az Intel gyárának termelői kapacitása nemcsak arra lesz elég, hogy a saját szükségleteket fedezze, hanem az Intel Foundry Services-hez tartozó partnereinek igényeit is kielégíthetik.

Gelsinger szerint az Intelnél azzal számolnak, hogy idővel 2000 hektárosra bővíthetik a gyár alapterületét, és akár nyolc gyárat is felépíthetnek. A hivatalos sajtóközlemény szerint a bővítéssel a létesítmények teljes belekerülési költsége a 100 milliárd dollárt is meghaladhatja.

„Segítettünk a Szilícium-völgy megalapításánál, de most a Szilícium-központot [Silicon Heartland] akarjuk megalapozni.”

– mondta Gelsinger a Time magazinnak.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten: