Gigantikus, húszmilliárd dolláros chipgyárat épít az Intel Ohióban

2022.01.21. · TECH

Pat Gelsinger, az Intel vezérigazgatója a Time-nak elmondta, hogy óriási félvezetőgyárat építenek Ohio államban. A vállalkozás volumenéről sokat elárul, hogy a gyárra 20 milliárd dollárt költenek, és ha felépül, ez lesz a világ legnagyobb szilíciumgyártó telephelye.

A két félvezetőgyártó üzemből álló létesítményt, ahol az Intel tervei szerint 3000 ember fog dolgozni, egy 1000 hektáros birtokon, az ohiói Columbus külvárosában, New Albanyben fogják megépíteni.

Látványtervek az ohiói chipgyártó létesítményről.
photo_camera Látványtervek az ohiói chipgyártó létesítményről. Fotó: Intel

Az Intel választotta Ohiót, mert itt volt a legnagyobb a rendelkezésre álló építési terület – írja az Engadget. A vállalat nem akar ott építkezni, ahol kiszorítanák a helyi lakosokat; az Amazon második, New York-i főhadiszállásának ötlete is ezért esett kútba.

Az Intel chipgyárának építése idén kezdődhet, de az üzemszerű működés beindulására 2025-ig várni kell.

Új Szilícium-völgy épül

Hogy az Intelnek mi szüksége lehet saját félvezetőgyárra, azt a globális chipgyártási nehézségek is megválaszolhatják, de nemcsak erről van szó. A Bloomberg 20201-es jelentése szerint a Fehér Ház igencsak elbátortalanította az Intelt attól, hogy Kínában pörgesse föl a chipgyártást. A Biden-kormány inkább azt szorgalmazta, hogy az amerikai székhelyű vállalatok inkább az Egyesült Államokba tegyék át a félvezetőgyártást, mert ez a globális hiányt is mérsékelné. A technológiai cégek ezzel egyidőben azért lobbiztak az elnöknél, hogy az állam finanszírozza a félvezetők gyártását és kutatását.

Érdemes azonban megjegyezni, hogy az ellátási nehézségeket a gyártás hazaköltöztetése nem oldaná meg – legalábbis nem azonnal. Ahogy az az Intel ütemtervéből is kitűnik, egy-egy chipgyártó létesítmény felhúzása évekig tart. Ha azonban egyszer elkészül, az Intel gyárának termelői kapacitása nemcsak arra lesz elég, hogy a saját szükségleteket fedezze, hanem az Intel Foundry Services-hez tartozó partnereinek igényeit is kielégíthetik.

Gelsinger szerint az Intelnél azzal számolnak, hogy idővel 2000 hektárosra bővíthetik a gyár alapterületét, és akár nyolc gyárat is felépíthetnek. A hivatalos sajtóközlemény szerint a bővítéssel a létesítmények teljes belekerülési költsége a 100 milliárd dollárt is meghaladhatja.

„Segítettünk a Szilícium-völgy megalapításánál, de most a Szilícium-központot [Silicon Heartland] akarjuk megalapozni.”

– mondta Gelsinger a Time magazinnak.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás